HDP eski eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 28’i tutsak 108 kişi hakkında açılan Kobane Davası Sincan’da başladı

Salonda avukat sıralarına polisler oturtulduğu için 100 civarı avukat salon dışında kalınca, içerideki savunma avukatları mahkeme heyetini protesto etti. Hakimin “duruşma düzenini bozanları dışarı çıkarttıracağını” söylemesi üzerine avukatlar dışarıdaki meslektaşlarının içeri alınmaması durumunda tutanak tutup dışarı çıkacaklarını söyledi. Avukatlar taleplerinin dikkate alınmadan kimlik tespitine geçilmesini alkışlarla protesto etti. Bu esnada Edirne Cezaevi'nden SEGBİS aracılığıyla bağlanan Selahattin Demirtaş da alkışlarla avukatlara destek oldu.

Avukatlar duruşma düzeniyle ilgili söz almak istedi. Ancak mahkeme başkanı avukatlara söz vermeyince Avukatlar tepki için duruşma salonunu terk etti.

Dışarıdaki avukatların içeri alınması talebinin reddedilmesi nedeniyle salondaki avukatlar da dışarı çıktı.

Avukatların salonun boşaltmasına rağmen mahkeme başkanı kimlik tespitle duruşmaya devam etmek istedi.

Alp Altınörs “CMK’da her aşamada müdafi destek hakkı var. Müdafim olmadan kimlik tespitinde bulunmayacağım” dedi. Ayla Akat Ata, “Bu koşullarda cevap vermem mümkün değildir. Şu an bir yargılama yapılmıyor” diye itiraz etse de mahkeme başkanı avukatlar olmadan kimlik tespitini sürdürdü.

Berfin Köse ve Dilek Yağlı da “Avukatlarım olmadan dayatma sorularınıza asla yanıt vermeyeceğim” derken Figen Yüksekdağ savunma hakkının gasp edildiğini söyleyince mikrofonu kapatıldı.

Sebahat Tuncel'in konuşması da mikrofonu kapatılarak engellendi. Salonda hazır bulunan davalılar da “Savunma hakkı engellenemez” diyerek mahkemenin tutumunu protesto etti.

Gülser Yıldırım Kürtçe konuştu, tercüman aracılığıyla Türkçe’ye çevrildi. Avukatlar olmadan kimlik tespitine dair sorulara yanıt vermeyeceğini söyledi.

Nazmi Gür de “Avukatım olmadan cevap vermeyeceğim, cevap vermeyeceğim, cevap vermeyeceğim. Sizi hukuka davet ediyorum” dediğinde Mahkeme Başkanı “Davetinize canı gönülden icazet edeceğiz” diye yanıt verdi.

Selahattin Demirtaş konuşmaya başladı ve “sizi usule davet ediyorum” dedi, mahkeme başkanı “usule uygun hareket ediyoruz” diye yanıt verdi.

Selahattin Demirtaş, “Daha önce darbecileri yargıladınız, bilemem nasıl yargıladınız. Ama bize o muameleyi uygulayamazsınız” diyerek avukatlar olmadan kimlik tespitiyle ilgili ısrarlı sorulara “Size günahımızı vermeyiz” diye karşılık verince Edirne’nin de “sesi kapatıldı”.

“Biz bu hukuksuzluğa ortak olmamak için dışarı çıktık” diyen avukatlar, kendilerine ait yere polislerin oturtulmasını ve pek çok meslektaşlarının duruşmaya alınmamasını protesto ettiler. Avukatlar salonun dışında açıklama yaparken, içeride avukat yerine yüzlerce polisle yargılama yapıldığını duyurdular. Ardından çevik kuvvetin engellemeye çalışmasına rağmen arbede ile duruşma salonuna girdiler. Mahkeme başkanına “Yerlerimizden polisi çıkarın” deseler de “talepleri sonra alacaklarını” söyledi mahkeme.

Duruşma kimlik tespiti ardından iddianamenin okunmasıyla devam etti. Ardından duruşmaya 1 saat ara verildi.

Duruşma, avukatların usule itirazlarıyla devam etti.

Duruşma başladığında SEGBİS'le bağlanan tutsak siyasetçiler A4 kağıtlarına yazdıkları yazılarla mahkeme heyetinin tutumunu protesto ettiler. Selahattin Demirtaş ise, “128 milyar dolar nerede?” diye yazdı. Mahkeme başkanının “Siyasetçiler konuşsun” talebini reddetmesi de alkış ve zılgıtlarla protesto edildi, avukatlar yeniden salonu yerk etti.

İddianamenin okunması sırasında söz alan DBP eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, reddi hakim talebinde bulundu. Tuncel, “Avukatlarımız olmaksızın bizi yargılamaya çalışıyorsunuz. Biz burada kalıp, dinlemek istemiyoruz” dedi.

Mahkeme başkanı, CMK usulüne göre duruşmayı devam ettirmede hakkı olduğunu iddia etse de Tuncel itirazını sürdürdü ve 6 milyonun iradesini yargılayamayacaklarını söyledi. Ayla Akat Ata ve Beyza Üstün de duruşma salonunda avukatları bulunmadan iddianamenin okunmasının hukuki olmadığını belirterek, müdafilerinin gelmesini talep etti, duruşma salonundan ayrılmak istedi ancak izin verilmedi.

Salonun dışındaki avukatlar da reddi hakim taleplerini UYAP üzerinden mahkeme heyetine gönderdiler.

Kobanê Davası’nın ilk günü avukatlar olmadan okunan iddianamenin özetiyle son buldu. Mahkeme heyeti reddi hakim taleplerini reddederek, duruşmayı 3 Mayıs’a erteledi.