Beyazıt’ta Yürüyerek Açıklama

 

Boğaziçi Üniversitesine kayyum atanmasına karşı öğrenci ve öğretim görevlilerinin protesto eylemleri, dayanışmaları sürerken, bugün Beyazıt Meydanı’nda da İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa öğretim üyeleri basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis Fatih Kaymakamlığı'nın “eylem yasağı” gerekçesiyle saldıracağına dair tehdit etti.

Bunun üzerine akademisyenler, açıklamalarını yürüyerek okudu.

Akademisyenler açıklamalarında, “Memleketimiz Adına Üzülüyoruz!” dediler. “"Boğaziçi Üniversitesi'nde bir ayı aşkın süredir yaşananlar, Türkiye'de birçok üniversitenin son yıllarda maruz bırakıldığı antidemokratik uygulamalara yeni bir örnektir. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa ve İstanbul Üniversitesi'nden öğretim üyeleri olarak bizler, üniversitenin temel ilkelerine yönelik bu müdahalelere maalesef yabancı değiliz. 2015 yılında yapılan rektörlük seçiminde üniversitemizin iradesi yok sayılmış ve en yüksek oyu alan aday yerine daha düşük oy alan adayın ataması yapılmıştır. Bunun ardından, 2018 yılında üniversitemizin bütünlüğü, köklü tarihi ve kurumsal kimliği görmezden gelinerek bölünmüştür.

Türkiye üniversitelerinin uluslararası sıralamalarda hızla gerilemesi de aynı döneme denk gelmektedir. Üniversitelerin özerk ve demokratik süreçleri dışında verilen tüm tepeden inme kararlara itirazlarımızı o günlerde dile getirdiğimiz gibi bugün de tekrarlıyoruz” dediler. E gözaltına alınan, tutuklanan ve ev hapsi ile cezalandırılan öğrencilerin serbest bırakılmasını talep ettiler.

Akademisyenlerin açıklaması, "İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa ve İstanbul Üniversitesi'nden öğretim üyeleri olarak üniversite olmamızı sağlayan değerlerimizi ne pahasına olursa olsun savunacağımızı, demokratik yollardan itiraz hakkını kullanmanın bir insanlık hakkı ve onuru olduğunu kamuoyuna saygıyla duyururuz." denilerek sonlandı.

Aynı alanda bir hafta önce dinci faşistler gövde gösterisi yapıp, tehditler savurmuşlardı.