< "Çıplak Arama İşkencedir!"

İzmir’de ÇHD, İHD, ÖHD ve ÇAG; Boğaziçi eylemleri esnasında gözaltına alınanlara çıplak arama yapılmasını Bayraklı Adliyesi önünde protesto etti. Sık sık “Çıplak Arama İşkencedir” sloganının atıldığı eylemde açıklamayı Şükran Öztürk okudu.

Öztürk yakalama ve gözaltı işlemi sırasında kolluk tarafından işkence uygulandığını, öğrencilerin darp ve cebir ile gözaltına alındığını, plastik kelepçe takıldığını, yüzüstü yatırılarak ters kelepçe uygulandığını, iki kadına çıplak arama yapıldığını ve çıplak arama esnasında otur kalk uygulaması yapıldığını belirtti. Çıplak arama işkencesi esnasında avukatların içeri alınmadığını, bir kişinin çığlıklarını duyduklarını ve durumu baroya bildirdiklerini, baronun araya girmesi sonucu içeri alındıklarını ve burada müvekkilleriyle yaptıkları görüşmeler sonucu çıplak arama yapıldığını öğrendiklerini söyleyen Öztürk “İzmir emniyetinde çıplak arama yapıldığı bilgisi sosyal medyada da gündem olunca İzmir valiliği açıklama yapmış, ayrıca bir meslektaşımızın müvekkilinin aramasına katıldığı görüntü servis edilerek ‘aramalar görüntülü yapılıyor, çıplak arama yapılmadı’ algısı yaratılmaya çalışılmıştır. Oysa ki valilik ve kolluk gerçeği açıkça çarpıtmaktadır. Biz dışarıda beklediğimiz süreçte çıplak aramaya maruz kalan müvekkilin çığlık atması üzerine içeriye girme çabamız sonuç verdi ve müvekkiller ile görüşme esnasında çıplak arama yapıldığını öğrendik. Bu süreçte çıplak arama sosyal medya gündemine oturduğundan İzmir emniyeti sonuçlarından korkup diğer aramaları kamera eşliğinde yapmıştır. Zira emniyetin bu kamera ve avukat eşliğinde arama uygulaması baştan var olan bir uygulama olmamakla çabalarımız ve itirazlarımız üzerine yapılmıştır.” dedi.

Bu uygulamanın insan onuruyla bağdaşmadığını ve kişinin ruhsal yönden acı çekmesine neden olacak bir davranış olduğunu vurgulaya Öztürk “Bir şahsın güvenlik görevlilerinin önünde, soyunmasının istenmesi, makat, vajina gibi organlarının elle ya da “otur kalk, ıkın” talimatları verilmesi suretiyle aranması, kişinin gerek fiziksel gerekse de manevi olarak istismarı anlamına gelmektedir. İnsan onuruna aykırıdır ve kişinin bedenine yönelik bir müdahaledir. 
Tüm bu sebeplerle; gözaltına alınan ve çıplak aramaya maruz bırakılan mağdur şahıslar adına İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına ÇAG, İHD, ÖHD ve ÇHD olarak suç duyurusunda bulunuyor, yaşanan olaya ilişkin olarak bir adli soruşturma başlatılmasını, olay tarihlerinde görevli olan tüm personelin tespit edilmesini, kamera kayıtlarının emniyetten alınmasını acilen yaşanan olaya ilişkin olarak tüm delillerin bizzat savcılık eliyle toplanmasını talep ediyoruz.” dedi. Basın açıklamasının ardından eylem alkışlarla sona erdi.