4 Şubat'ta Kadıköy'de gözaltına alınanlar için yapılacak açıklama öncesi Adliye çevresi polis ablukasına alındı. Milletvekillleri dahil kimsenin adliye çevresinde beklemesine izin verilmiyor.

4 Şubat'ta Birleşik Mücadele Güçleri'nin kuruluş açıklaması yapacağı Kadıköy'de gözaltına alınan ve Kartal'da bulunan Anadolu Adliyesi'ne getirilen 65 kişiyle dayanışmada bulunmak üzere Adliye önünde basın açıklaması yapmak isteyen kitlelenin toplanmasına polis izin vermedi.

Dün yapılan basın açıklaması çağrısının ardından İstanbul Valiliği tarafından Kartal'da bir hafta eylem ve etkinlik yasağı getirildi. Sabah saatlerinden itibaren Anadolu Adalet Sarayı ve çevresi yoğun polis ablukasına alındı.

Adliyeye girişler evrakla ya akrabalık durumuna bakılarak alındı. Adliyenin A Kapısı önünde ise toplanmaya beklemeye izin verilmedi. Çevredeki kafeler polis ablukasına alındı.

Kafelerde oturmaya çevrede beklemeye izin verilmedi. HDP Milletvekili Musa Piroğlu ve HDP İstanbul Meclis üyeleri Çiçek Arınç ve Ahmet Özboğanlı'ya da kitlenin toplanması valilikçe yasaklandı. Lütfen uzaklaşın uyarısı yapıldı.

Piroğlu adliye ifadeleri takip için giderken Arınç ve Özboğanlı "Arkadaşlarımız, yakınlarımız adliyede onları bekliyoruz. Burada kitle mi var? Kimseyi bırakmadınız zaten. Adliye yasak, bahçesi yasak, kafeler yasak... Bunun adı faşizmdir. Nerede bekleyeceğiz? Sokakda durmak da mı yasak? Şurada 5-10 kişiyiz daha ne yapacaksınız? Gözaltına mı alacaksınız? Alın o zaman yeter bu kadar da baskı yapılmaz" diyerek polisle tartışma yaşadı.

Polis "Pandemi önlemleri gereğince ve Valilik kararıyla toplanmak yasaklanmıştır. Lütfen dağılın aksi halde müdahale edilecektir" şeklinde saldırı tehditli anons geçmeye başladı. İki gözaltı aracı getirildi kitle adliyenin karşısından Kadıköy yönüne doğru uzaklaştırıldı.

Adliyede ifadelerin alınması sürerken arkadaşları için gelenler de adliye çevresinde küçük gruplar halinde bir araya gelerek bekleyişi sürdürüyor.