< "AİHM Kararları Uygulansın"

HDP eski Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın, dönemin Başbakanı Davutoğlu'na hakaret ettiği iddiasıyla görülecek duruşması öncesi açıklama yapan HDP, AİHM kararlarının derhal uygulanmasını istedi. Açıklamaya BMG bileşenleri de destek verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'na hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması bugün Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'nde görülecek.

Duruşma öncesi HDP İstanbul İl Örgütü, adliye önünde basın açıklaması düzenledi. "AİHM Kararları Uygulansın" yazılı pankartın açıldığı eyleme, HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, Hüda Kaya, Oya Ersoy, Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDK Eşsözcüleri İdil Uğurlu ve Sedat Şenoğlu, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Elif Bulut ve Erdal Avcı katldı. Birleşik Mücadele Güçleri de dayanışmada bulundu.

 

"Karanlığı Aydınlığa Çevirene Dek Mücadele"

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, Demirtaş şahsında yaşanan saldırıların topyekün toplumsal muhalefete yönelik olduğunu belirtti. Bunun son örneğinin Boğaziçi'ne atanan kayyum ve gözaltı saldırıları olduğunu söyleyen Bulut, "Boğaziçi'ne atanan kayyum demiş ki '6 ay sonra biter bu mücadele'. Ama yanılıyor, ne 6 ay sürer ne de geçmişte yaşanan mücadele bitti. Bu mücadele biz kazanana kadar sürecek. Biz arkadaşlarımızı alana kadar, kayyumlar gidene kadar mücadele edeceğiz. Bu mücadeleyi büyütmek, demokratik mücadelemizi birlikte örgütlemek için tüm kurumlarımızı ülkenin karanlığını aydınlığa çevirene kadar birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz" dedi.

 

"Siyasi Rehine Olarak Tutsak Tutuluyorlar"

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de yaşanan tecride ve tecride karşı devam eden açlık grevlerine dikkat çekti. Demirtaş'ın da şu an siyasi rehine olduğunu söyleyen Aydeniz, şöyle devam etti: "Bizim arkadaşlarımız siyasi rehine olarak tutsak tutuluyorlar. Ama bizler siyasi tutsaklar özgürleşene kadar her zaman sokaklarda, alanlarda mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi. Aydeniz,Demirtaş şahsında bütün siyasi tutsaklara selam gönderdiğini vurguladı.

HDK Eşsözcüsü İdil Uğurlu ise AİHM'in verdiği kararın gecikmiş bir karar olduğuna dikkat çekerek, iktidarın aldığı tüm kararların hukuki değil siyasi olduğunu belirtti.

 

"Yargı Sistemi Talimatla Yürüyor"

HDP İstanbul Milletvekili Av. Züleyha Gülüm, uzun zamandır ülkede hukuk, yargı ve adalet olmadığını belirterek "Talimatla yürüyen bir yargı sistemi var. Yargının kısmi olan bağımsızlığı bu iktidarla birlikte tümüyle ortadan kalktı. Evet bu ülkede yargı hiçbir zaman tümüyle bağımsız olmadı. Her dönem aslında siyasi muhaliflere yönelik bir saldırı dalgası oldu" dedi.

 

"Birleşik Mücadeleyle Söküp Alacağız"

ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, verilen hukuki kararlara rağmen yoldaşlarının talimatlar üzerine içeride tutulduğunu belirterek "AKP Başkanı, Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanı talimatla bir savaşta ve bir savaş esirine davranır gibi siyasi tutsaklarımıza hiçbir hukuku hiçbir kararı alenen uygulamayacağını ilan ediyor. Biz de buradan ona sesleniyoruz, Selahattin Başkan'ın dediği gibi; 'Cesareti bu ülkede hakları için, özgürlükleri için dövüşenlerle birlikte ezilenlere ulaştıracağız' biz de bu cesaretle birleşik mücadeleyi örgütleyeceğiz ve söküp alacağız" dedi.