< Hedef Kitle İmha Silahları Mı Kitle Örgütleri Mi?

İHD İstanbul Şubesi, Meclis'te görüşülen "Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi"nde, sivil toplum örgütlerinin gasp edilmesini içeren tasarıyı protesto etti.

Taksim'de İHD binası önünde yapılan basın açıklamasında çok sayıda dernek ve kurum katıldı.

İktidar, son yıllarda kanunları meclisten “paket” halinde bir arada geçirmeyi yöntem edindi. Topluma faydalı ve istenen “göstermelik” birkaç yasanın yanına “eşantiyon” olarak eklenen ve gözden kaçırılmak istenen yasalar asıl çıkarılmak istenen. “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasına” karşı çıkarılacağı söylenen yasanın yanında yer alan “Kayyum atanan derneklerin mal varlığına el koyma” yasası, ülkede tüm örgütlenme özgürlüğünü bitirecek bir şey. Kısacası bugün devlet istediği herhangi bir derneğin yöneticilerinden biri hakkında dava açılmasını gerekçe göstererek kayyum atayabilecek, malvarlığına el koyabilecek. Bu yolla yargı süreci atlanarak derneklerin çalışmasına engel olunacak, hazinenin boşalan kasasına da kaynak aktarılacak...

İHD, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, GÖÇ-İZ DER, ÖHD İstanbul Şubesi, MLSA ve DK-DER’in de aralarında olduğu 341 dernek ortak bir bildiriye imza attı. Ve yapılan açıklamada İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Meclis’te görüşülen kanun teklifinin Anayasa, örgütlenme özgürlüğüne ve uluslararası insan hakları sözleşmelerine aykırı olduğunu belirterek, “Teklifin amacı ve ismi ile hiç ilgisi olmadığı halde, yardım toplama ve dernekler kanunlarında yapılan değişiklikler ile mevcut dernek ve vakıfların yardım toplama faaliyetleri ve örgütlenme özgürlüğü ciddi şekilde kısıtlanmakta ve İçişleri Bakanlığı’nın dernekler üzerindeki siyasi vesayetini sağlayacak yeni düzenlemeler içermektedir” dedi ve çıkarılmak istenilen kanun teklifinin uluslararası insan haklarına aykırı olduğunu yineledi.