Ankara’da 10 Ekim 2015’de yaşanan Gar Katliamı davasında 8. duruşma Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Tek tutuklu sanık Erman Ekici’nin SEGBİS’le katıldığı duruşmaya avukatlar ve yaşamını yitirenlerin aileleri katıldı.

İlk olarak Av. Gülşah Kaya, firari sanıkların yakalanmasını ve eşlerinin dinlenmesini talep etti

Av. Murat Kemal Gündüz de daha önce sıraladıkları talepleri bir kez daha dile getirdi, “Davamızın ‘X, Z, Y’ olarak tanımladığı 45 tane sanık var. Bunlar ile ilgili hiçbir gelişme yok” diyerek hücre evine giren çıkan insanlardan oluşan fotoğraf albümlerinin olduğunu, ancak bunların kendilerine gösterilmediğini, varlığının reddedildiğini söyledi.

Cezaevinden SEGBİS aracılığıyla konuşan sanık Erman Ekici de 5 yıla yakındır tutuklu olduğunu söyleyerek tahliye istedi.

Mahkeme heyeti, firari sanıklar için çıkarılan arama kararının ilgili kurumlara sorulmasına, İstinaf incelemesi görüşlerinin beklenmesine, kimlikleri tespit edilemeyen güvenlik ve kamera kayıtları çözümlerinde X,Y,Z olarak kodlanan şahıslar için soruşturma sonucunun beklenmesine vb karar veren heyet, soruşturmanın genişletilmesi taleplerini de reddetti. Duruşma 10 Mart 2021 tarihine erteledi.

Duruşma çıkışı Ankara Sıhhiye Adliyesi önünde bir araya gelerek açıklama yapmak isteyen aileler polis tarafından ablukaya alındı. Bu esnada 10 Ekim yaralısı Bayram Kaya telefonla görüntü aldığı gerekçesiyle gözaltına alınmak istense de aileler izin vermedi.

Polislerin tüm engellemelerine rağmen 10 Ekim aileleri, adliye önünde bir açıklama yaptı. 10 Ekim Der Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, “Katliamın 62. ayında yine Ankara Adliyesi’ndeydik. Tanıklar, sanıklar, bilgi sahibi edilenler bugüne kadar adlarına ne denildiyse mahkeme huzurunda tanıklıklarını görgü şahitliklerini anlatmak için önümüzdeki celseden itibaren gelecekler. Her gelen tanık yeni isimler verecek, bu dosya böyle büyüyecek. Geldiğimiz noktada ilk günkü kadar öfkeliyiz, ilk günkü kadar dayanışma içinde olmaya devam ediyoruz. Davanın sanık sandalyesinde bir kişi var ve o kişi o sandalyede oturduğu sürece bu dava bitmeyecek. Teker teker bütün suçlular getirilip, yargılanmadan bu dava bitmeyecek, mücadele edeceğiz. Duruşma salonlarını doldurmaya devam edelim. Bu süreci birlikte büyütürsek ancak gerçek adalete ulaşabileceğiz" dedi.

Ardından 10 Mart 2021 tarihinde görülecek duruşmaya katılım çağrısı yaparak, "Tüm kamuoyundan bu davaya sahip çıkmasını, mücadelemize sahip çıkmasını, yaşamını yitiren 103 kişinin mücadelesini yaşatmak için buraya gelmesini ve bize destek olmasını talep ediyoruz” dedi.