Savcılık ve mahkeme kararlarıyla hapishanelerde siyasi tutsakların hücreleri basılarak arama yapıldı. Yazılarına el konuldu.

Savcılık ve mahkeme kararlarıyla Kandıra 1 ve 2 Nolu F Tipi Hapishanesinde, HDP milletvekilleri Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak, Çağlar Demirel'in de aralarında bulunduğu siyasi tutsakların hücreleri basıldı. 2017 yılında başlatılan KCK cezaevi yapılanması adı altındaki soruşturmaya dayandırılan baskında tutsakların kitap ve mahkeme dosyasına ilişkin el yazısı notlarına el konuldu.

Kocaeli 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararıyla HDP'li siyasetçilerin hücrelerinin yanı sıra Kandıra 1 ve 2 Nolu F Tipi hapishanelerindeki çok sayıda tutsağın hücresi gardiyanlar tarafından basıldı. Mahkeme kararı tebliğ edilmeden yapılan aramalara ilişkin bilgi tutsakların ısrarı sonucu verildi. Gardiyanlar, kitap notları ve mahkeme dosyasına ilişkin notların olduğu el yazılarına mahkeme kararıyla el koydu.

Pandemi bahanesiyle açık görüşlerin yaptırılmadığı hapishanelerde arama nedeniyle gardiyanların saatlerce hücrelerinde kalmasına avukatlar tepki göstererek soruşturmanın usulsüz olduğuna dikkat çekti.

Kocaeli 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararıyla yapılan aramanın 2017 yılında açılan KCK cezaevi yapılanması adı altındaki soruşturmaya dayandırıldığını söyleyen avukatlar, dosyanın, üzerinden üç yıl geçtikten sonra Kandıra savcılığının yetkisi dışında olduğu gerekçesiyle Kocaeli Savcılığı üzerinden yürütülmeye başlandığı bilgisini verdi.

Soruşturma dosyasında gizlilik kararı olduğu için bilgi alamadıklarını kaydeden avukatlar, "Siyasetçileri kapsayan bir dosya değil, ama onları da dahil etmişler. 2017 KCK cezaevi yapılanması dosyası olduğu söyleniyor. Dosyada gizlilik kararı var. Sadece siyasetçilerin değil Kandıra 1 ve 2 Nolu F Tipi hapishanesindeki bütün mahpusların odalarına girilmiş. Ayrıca 2017 yılında tutuklu olan daha sonra tahliye edilen 8 kişi de gözaltına alındı. Halen gözaltındalar" şeklinde bilgi verdi.

"Son dönemde cezaevlerine özel bir yönelim görüyoruz. Son 10 gün içerisinde gündeme gelen bazı soruşturmalar bu tür iddialara dayandırılıyor. Daha önce Urfa Cezaevi dosyası açılmıştı, geçtiğimiz hafta Bursa'da avukat arkadaşlarımız da benzer bir dosyaya dayandırılarak gözaltına alındı" diyen avukatlar, soruşturmanın, hapishanede bulunan siyasi tutsakları şüpheli kabul ettiğine dikkat çekti.

Avukatlar, "Cezaevindeki bütün odaların aranması hukuka aykırıdır. Bu kadar geniş yorumlanması, yoğun bir şüphe olmadığı halde cezaevlerindeki herkesi suçlu kabul eden anlayış söz konusu" dedi.