Diyarbakır'da sabah saatlerinde yapılan operasyonla ÖHD Eş Genel Başkanı Bünyamin Şeker'in de aralarında olduğu çok sayıda avukat ve kitle örgütü temsilcisinin gözaltına alınmasına bir çok şehirde demokratik kitle örgütleri tarafından tepki gösterildi.

Diyarbakır'da sabah saatlerinde yapılan operasyonla ÖHD Eş Genel Başkanı Bünyamin Şeker'in de aralarında olduğu çok sayıda avukat ve kitle örgütü temsilcisinin gözaltına alınmasına ilişkin Özgürlük İçin Hukıkçular Derneği İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Avukat Dayanışması, Avukat Hareketi, Çağdaş Hukukçular Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, Demokrasi İçin Hukukçular, Katılımcı Avukatlar ve Sosyal Hukuk'un da katılımıyla düzenlenen eylemde, "Savunma Yargılanamaz" yazılı pankart açıldı. Avukatlar sık sık “Faşizme Karşı Omuz Omuza”, “Bijî Berxwêdana ÖHD”, “Devrimci Avukatlar Onurumuzdur” sloganları attı. 

Eylemde ÇHD İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil konuştu. Yeşil, "Önümüzdeki doğrudan gerçek dümdüz gerçek şudur, bu ülkenin gerçeği şudur, 'ben varım; etiğimle, kemiğimle, kültürümle, dilimle, sanatımla varım' diyen Kürtler daima her nevi iktidarın, her türden güç sahibinin hedefi olmuştur, katliamına maruz kalmıştır, zindanlara atılmıştır, işkencelere maruz kalmıştır.

Bu ülkenin gerçeği Türkiye'de hak talep eden, özgürlük talep eden emek mücadelesi veren işçilerin, emekçilerin halkın her daim baskıya ve devlet terörüne maruz kalması olmuştur" dedi. Yeşil, gözaltıların derhal serbest bırakılması gerektiğini belirterek mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Basın açıklamasını Avukat Arzu Kayaoğlu, okudu. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün "yargı reformu" adı altında yaptığı açıklamanın akabinde yapılan gözaltı operasyonunun "yargı reformu"nun kapsamını ortaya koyduğuna dikkat çekti.

Kayaoğlu,"Bizler Özgürlükçü Hukukçular olarak pratiğimizden bir adım geriye atmadık. İktidarın saldırı ve sindirme politikalarına boyun eğmedik. Korku imparatorluğuna dönüştürülen savaş ikliminde safımız her zaman başta Kürt halkının ve ezilen, ötekileştiriline tüm kesimlerin safıdır. 4 yıldır önce KHK'larla kapımıza kilit vuran iktidar bizi nasıl susturamadıysa bugün gözaltı tehdidi ile de susturamaz. Bizler sistemin uslu çocukları olmayacağız. Bugün de iktidarın savunmaya karşı yürüttüğü gözaltı tacizine karşı boyun eğmeyeceğimizi buradan açıklıyoruz. Savunma susturulamaz. ÖHD susturulamaz" dedi.