Kürt halkına ve onun örgütlenmelerine yönelik saldırılar, operasyon ve gözaltılar devam ediyor. Kürt halkının örgütlü olması ve yüzbinlerin tek yürek olarak hareket edebiliyor olması, iktidarı en çok korkutan, kendisini tehlike altında hissettiren şey…

Bu sabah gün yine pek çok şehirde Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik operasyonlarla başladı, toplam 101 isim hakkında gözaltı kararı alındığı öğrenildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Adıyaman'da ev baskınları yapıldı; şu ana kadar 24'ü avukat, 72 kişi gözaltına alındı. Haklarında gözaltı kararı bulunan 4 kişi ise koronavirüs tedbirleri nedeniyle karantinada oldukları gerekçesiyle gözaltına alınmadı, 25 kişiyi yakalamak için de operasyonlar sürüyor.

Diyarbakır’da Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Eş Genel Başkanı Av. Bünyamin Şeker ile avukatlar Abdulkadir Güleç, Ahmet Kalpak, Cemile Turhallı Balsak, Devrim Barış Baran, Diyar Çetedir, Eshat Aktaş, Feride Laçin, Gamze Yalçın, Gevriye Atlı, İmran Gökdere, Edip Yiğit, Resul Tamur,  Sedat Aydın, Serdar Talay, Bülent Temel, Şivan Cemil Özen, Aydın Kesmez, Sernet Akten, Tevfik Karahan, Edip Yiğit, Pirozhan Karaali, Serhat Karaşin ve Mahsum Batı evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alındı.

Jinnews Kürtçe servis editörü ve Kürd-Pen yöneticisi yazar Roza Metina’nın da Diyarbakır’daki evine düzenlenen baskınla gözaltına alındı. Şehirde çok sayıda kamu emekçisi ve HDP’li yönetici de gözaltında. Gözaltına alınanlar Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Adıyaman’da yapılan operasyonda İHD Şube Başkanı Av. Bülent Temel gözaltına alındı:

İzmir’de de HDP Parti Meclisi üyesi Berna Çelik, sabah saatlerinde evine yapılan baskınla gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar, “örgüt yanlısı oluşumları organize etmekle” suçlanıyor.

Operasyona tepki gösteren Diyarbakır Barosu yazılı bir açıklama yaparak “Yargı reformu, avukatlar ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin gözaltına alınmasıyla başladı” dedi.

Açıklamada, güvenlik endeksli yürütülen, kişi özgürlüğü ve güvenliği ile hukuk güvenliğini ortadan kaldıran bu ‘hukuk dışı’ operasyonlara son verilmesi, gözaltına alınan kişilerin derhal serbest bırakılması talep edildi.