Kredi çekip borçlanan emekli tesisat ustasının borçlarını bir grup insan dayanışmayla karşıladı.

Eşini tedavi ettirmek için kredi çekip borçlanan emekli tesisat ustası, 'Kul hakkıyla ölmek istemiyorum' diyerek borcunu ödemek için böbreğini satılığa çıkardığına dair İstanbul Taksim Şişli civarında otobüs duraklarına ilanlar asmıştı.

70 yaşındaki emekli için bir dayanışma grubu aralarında para topladı. Bugün borcun olduğu bankaya gidilerek tüm borçlar kapatıldı.  Şişli Belediyesi ve Kaymakamlığı tarafından da gıda ve yakacak yardımı yapılacağı sözü verildiği belirtildi.

'Kul hakkıyla ölmek istemiyorum' diyerek borcunu ödemek için böbreğini satılığa çıkaran emekli yurttaş eşinin tedavisi için banka ve çevresine borçlandığını ve borçlarını ödeyemez hale geldiğini anlatmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP’ye mektupla ulaşmaya çalışan emekliye, “Milletvekillerinin şahsa yardım yapması yasak” cevabı verildiği öğrenildi. Emekli tesisat ustasının yaşadıkları tek kelimeyle korkunç.

Yıllarca alınteri dökerek emek vererek çalışıp emekli olmuş. Bu hizmetine karşılık yaşlılıkta yaşamını sürdürebileceği bir ailesinin geçimini sağlamak için geliri olması ve sağlık hizmeti alabilmesi için yıllarda sigorta primi kesildi.

Fakat bugün o emekli maaşı yaşamaya yetmediği gibi sağlık hizmetleri de ücretsiz değil. Teşhiş ve tedavi masraflarının bir kısmı maaştan kesiliyor. Bir kısmını ise devlet hiç karşılamıyor. Bu durumda ciddi bir sağlık problemi yaşayan emekli işçi kredi çekerek borçlanmak zorunda kalıyor. Emekli maaşı en asgari ihtiyaçları bile karşılamazken bir de borç ödemek zaten imkansız.

Sermaye devletinin işçi sınıfına layık gördüğü bu açlık, sefalet ve acıdır. Yaşlandığında rahat bir yaşamı olması gereken işçiyi böbreğini satacak duruma getiriyor.

İşçiler örgütlenip güçlerini birleştirerek bu düzeni yıkmadıkça, sermaye devleti bu sömürü, sefalet ve acı dolu yaşamı dayatmaya devam edecek.