Ankara'da okul kantininde satılan şırınga şeklindeki çikolatayı yerken ölen ilkokul öğrencisi Mert Yağız Köksal, savcılık tarafından asli kusurlu buldu. s istemiyle dava açıldı.

Ankara'daki Keçiören Şehit Ahmet Kabukçu İlkokulu'nda 10 Aralık 2019'da kantinde satılan şırınga şeklinde çikolatadan satın alan birinci sınıf öğrencisi Mert Yağız Köksal, çikolatanın kapağının boğazına kaçması nedeniyle öldü. Soruşturmayı tamamlayan Ankara Cumhuriyet Savcılığı iddianameyi hazırladı. 

17. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kabul ettiği iddianamede tali kusurlu oldukları belirtilen kantin işletmecisi Neşe Yavuz ile ürünün dağıtımını yapan firmanın sahibi Yunus Taycı hakkında "taksirle ölüme neden olmak" suçundan 2'şer yıldan 6'şar yıla kadar hapis cezası talep edildi. İddianamede Yunus Taycı'nın ürünün üzerine “Elle çıkarılması gerek, ağızla çıkarılması tehlikeli” uyarısı yazdırmadığı, Neşe Yavuz'un ise çocukları enjektör şeklindeki çikolatanın tıpasını elle çıkarmaları konusunda uyarmadığı için ‘tali kusurlu’ olduğu belirtildi.

 7 yaşındaki Mert Yağız Köksal ise ölümünden dolayı asli kusurlu sayıldı. Savcılık, Köksal'ın asli kusurlu sayılmasını “Maktulün plastik enjektörün ucundaki tıpayı eliyle çıkarmadan ağzında dişiyle çıkarmaya çalışırken tıpanın boğazına kaçmasına ve boğularak ölmesine neden olduğu, makulün böylece kendi tedbirsiz ve dikkatsiz davranması sonucu ölüme neden olduğu anlaşılmıştır” gerekçesiyle açıkladı.

Okul müdürü, nöbetçi öğretmen, hizmetli ve Mert Yağız Köksal'ın götürüldüğü sağlık merkezindeki doktor hakkında başka savcı tarafından yürütülen soruşturmanın ise sürdüğü öğrenildi.

Kapitalist sistemde önemli olan elde edilecek kardır. Kar edebilmek için rekabette öne çıkaracak, yenilikler değişiklikler, dikkat ve ilgi çeken biçimler, renkler, şekiller, ambalajlar gerekir. Ama bu ürünler piyasaya sürülürken sağlık açısından ürünün hazırlanış ve ambalajlanma şekli bir sağlık sorununa neden olur mu diye asla hesap edilmez. Zira hedef sağlıklı ürünler sunmak değil, kar etmektir.

7 yaşındaki Mert'in başına gelen de budur. Çikolata yemek istedi ve şırınga şeklindeki kapak boğazına kaçtı. Bunun ayrımında olmayabilir.

Asıl olarak çocuklar için üretilen ürünlerin onların kullanımına uygun şekilde ve onların da anlayabileceği uyarıların bulunması gerekir. Fakat amaç bir ihtiyacı karşılamak değil kar etmek olunca tüm bunlar da gözardı ediliyor.

7 yaşındaki Mert Yağız bir çikolata nedeniyle yaşamını yitirdikten sonra sorumlu aranıyor!

Ve tabi kapitalist düzenin hukuku da buna göre işliyor. 7 yaşındaki çocuk ambalajı gerektiği şekilde açmadığı için asli kusurlu sayılıyor. Ama üzerine hiçbir uyarı yazmaya gerek görmeyen üretici ise tali kusurlu. Şirketiyle yargısıyla kâr için çarklar döndürülmeye devam ediyor.