Pek çok konuda olduğu gibi, salgını da yönetemeyen devlet, salgınla mücadele konusunda ana sorunların ve çözümlerin etrafından dolanarak “çözüm”ler üretmeye devam ediyor. “Hayat Eve Sığar” (HES) anlayışıyla üretilen HES kodu ile başta 65 yaş üstünün hareketlerini kontrol etmeyi amaçlarken, bugün bütün yaşamı kontrol edecek şekilde genişletiliyor.

30 Eylül günü yayınlanan İçişleri Bakanlığı Genelgesi'nde şehir içi toplu ulaşım (otobüs, metro, metrobüs, tramvay vs) ve konaklama tesislerine “HES Kodu zorunluluğu” getirildi.

65 yaş üstünün ve kronik hastalıkları olanları korumak ve hareketlerini kısıtlamak için oluşturulan kod, bir süre sonra tüm şehirler arası yolcular için geçerli oldu. Ve Eylül ayında da tüm belediye ve resmi dairelerde zorunlu hale getirildi. Bu defa da şehir içi ulaşımda zorunlu olacak... Nasıl uygulanacak dersek... Herkesin kendi adına olacak ulaşım kartı ve HES bilgileri içinde yüklü olacak. Öyle anonim kart ya da tek kullanımlık kart, “pardon yerime basar mısın” olmayacak. Olursa da ayrıca HES kodu gösterilecek... Eğer Covid-19 hastası iseniz ya da izolasyonda ya da temaslı iseniz kartınız askıya alınacak... Bu durumda toplu taşıma kullanırsanız vs. hakkınızda suç duyurusunda bulunulacak. Yani isterseniz toplu taşıma kullanabilirsiniz, yasak değil... Bir gün hakkınızda suç duyurusunda bulunulup işlem yapılabilir...

Şehirler arası otobüslerde zorunlu ama özel aracınla giderken değil, şehir içi belediye otobüslerinde zorunlu ama dolmuşlarda değil... Hemen her tedbirde olduğu gibi bu da göstermelik, “biz her önlemi alıyoruz daha ne yapalım, artık suç sizin” demek için...

Şimdiden pek çok yerde dükkan vitrinlerinde “1TL'ye HES Kodu Alınır” yazıları boy göstermeye başlamış. Diğer taraftan insanlar, “oğlunun HES kodu ile her yere girip çıkan 70'lik ihtiyarlar”dan bahsediyor... Bu arada HES kodu almak için e-devlet şifrenizin olması gerek. Bunun için de PTT'ler önünde bitmek tükenmek bilmeyen kuyruklarda saatlerce beklemek... Sahi, PTT çalışanları aşırı iş yükünden ve PTT şubelerinin Covid-19'un en yaygın bulaşı yerleri olmasından şikayetçiydi değil mi?

Bu esnada, bu uygulamanın “fişleme”nin ön adımları olduğunu, vatandaşın her hareketini kontrol etmek için çip takmasının hazırlıkları olduğu tartışmaları var. Ancak bu başka bir yazının konusu.

Yeniden hatırlamakta fayda var: Koronavirüs,

-AVM'lerde, düğünlerde, açılış ve üye yapma etkinliklerinde bulaşmıyor

-Kesintisiz üretim yapan fabrikalarda, işçi servislerinde, tıklım tıklım toplu taşımalarda bulaşmıyor

-Fabrika, işyeri, mağaza ve süpermarketlerde pozitif vakalarla iç içe çalışmakla bulaşmıyor

-Parkta, bahçede, özel aracında, konserde, tiyatro-sinema, okulda, yolda yürürken bulaşıyor

-İşçi ve emekçilerin her tür eylem, basın açıklaması ve yürüyüşünde bulaşıyor!