68 hareketinin önderlerinden ve 71 silahlı çıkışının mimarlarından Taylan Özgür yoldaşın katledilişinin 51. yıl dönümündeyiz.

Bundan tam 51 yıl önce, THKO kurucularından Taylan Özgür yoldaş Beyazıt Meydanı’nda yürüdüğü sırada sırtından vurularak alçakça katledildi. Taylan Özgür yoldaşın katledilişi tıpkı THKO’lu yoldaşları Denizler, Sinanlar gibi sermaye devletinin devrimin öncülerine karşı giriştiği bilinçli bir yönelimin sonucudur.

Taylan yoldaş Denizler, Sinanlar, Mahirler gibi parçası olduğu öğrenci gençliğin kurtuluşunun işçi sınıfıyla, emekçilerle, ezilen halklarla omuz omuza dövüşmekten geçtiği bilinciyle mücadeleye atıldı. Öğrenci hareketinin içindeyken yüzünü emekçilere döndü, yoksul köylülüğün yaşam koşullarını yerinde görmek için 1967 yazında onlarca köyü ziyaret etti, orada emekçilerin yaşadığı sefaleti belgeledi.

Taylan yoldaş Vietnam halkının katledilmesinde bizzat görev almış katil Comer’in arabasının yakılmasında en önde ateşi tutuştururken, Denizler ve Sinanlarla devrimin zora dayalı olması ve buna bir örgütün öncülük etmesi düşüncesiyle THKO’yu kurmaya girişirler.

İşte böylesi yoğun, eylemlerin her yeri sardığı, grevlerin yükselişe geçtiği, gençliğin eylemlerinin sokaklara hakim olduğu böylesi bir dönemde devrimin öncülerine yönelik katliamlar, saldırılar yoğunlaşır.

Taylan yoldaşın alçakça katledilmesinin emrini de yükselen devrimde korkan sermayenin devleti vermiştir. Taylan yoldaşın, Denizlerin, Sinanların katledilmesinin devrimi geriye düşüreceğini düşünen faşizm, istediğini asla elde edemedi. Bugün onların açtığı yoldan yürüyen binlerce genç militan, devrimin güncel, sosyalizmin güçlü olduğu bugünlerde, geleceğe güvenle bakmamızı sağlıyor.