Berkin Elvan davasının 17'inci duruşması bugün görüldü. Duruşma öncesi Elvan ailesi ve Taksim Dayanışması basın açıklaması yaptı. Görülen duruşmada mahkeme heyeti dosyayı esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için savcılığa göndererek duruşmayı 9 Aralık’a erteledi.

İSTANBUL- Gezi Ayaklanması günlerinde polisin attığı biber gazı kapsülüyle başından vurularak hayatını kayeden Berkin Elvan'ın ölümüne ilişkin davanın 17. duruşması Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. 

Duruşma öncesi Taksim Dayanışması adliye önünde basın açıklaması yaptı. Taksim Dayanışması'ndan Akif Burak Atlar, davanın 6 Nisan 2017 tarihinde görülmeye başlandığını hatırlattı.

Bugüne kadar davanın her aşamasında çelişkili beyanlarla, karşılığı olmayan ifadelerle, karartılan delillerle ve tarafsızlığı şüpheli raporlarla duruşmaların geçtiğini belirten Atlar, tutuklama talepleri gibi adalet talebinin de reddedildiğini söyledi.

Atlar, "Davanın esas hakkında beyan aşamasına geldiğimiz 17. duruşma öncesinde de tıpkı ilk duruşmada olduğu gibi Berkin için adalet istiyoruz. Katillerin, faillerin korunduğu, gerçeklerin karartılmaya çalışıldığı her davada olduğu gibi; akıl dışı ithamlarla karalanmaya, lekelenmeye çalışılan ancak haklılığı ikinci kez ispat edilen Gezi direnişinin ilk günündeki gibi adalet istiyoruz" dedi.

Taksim Dayanışması ve Elvan ailesi olarak ölüme karşı yaşamı savunmayı ısrarla devam edeceklerinini altını çizen Atlar, "Berkin'in o kısacık ömründen bizlere yansıttığı gelecek umuduna sadık kalacak, çocuklar bir daha öldürülmesin diye, katillerinin ve azmettiricilerinin yargılanması ve hak ettikleri cezalara çarptırılması talebindeki ısrarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Açıklamadan sonra duruşma salonuna geçildi.

 

Duruşmada ilk olarak konuşan Sami Elvan “Benim çocuğum özellikle seçildi. Hiçbir olay yokken benim çocuğumu bu ekrandaki katil, tetikçi vurdu. 13 yaşındaki bir çocuk nasıl terörist olabilir? Bunu açıklasınlar” dedi.

Gülsüm Elvan ise “Ben buraya Berkin olarak geldim. 17 duruşmadır bu mahkeme o katili aklamaya çalışıyor. Her şey meydanda. Öldürülen çocukların suçlusu adaleti sağlamayanlardır. Kimseyi öldürmedim, hırsızlık yapmadım. Meydanlarda yuhalandım. Hangi acıya yanayım? Çocuğumu o katil aldı benden. Ben yaşamıyorum, nefes alamıyorum. Soruyorum o katile: Çocuğu baba dediğinde benim çocuğumu hatırlıyor mu?”

Berkin Elvan’ın kız kardeşi Özge Elvan, “Dokuz ay boyunca neler yaşadığımı anlatsam yetmez. Annemin gözüne her baktığımda evladının acısını yeniden yaşamaması için ona sarılmadım. Bu salonda biz yargılanıyoruz. Berkin’in masumiyetini anlatmaya çalışıyoruz. Bu çok ironik” dedi.

Ardından olay günü polislerin sokağın başındaki hareketlerine ilişkin video kayıtları izlendi. Ailenin avukatı Can Atalay, gaz tüfeği kullanan polislerin pusu kurduğunu, keşif yaptığını söyledi.

Avukatların ardından dinlenilen sanık polis Fatih Dalgalı, “Baştan beri karşı tarafın avukatlarının söyledikleri standarttır. Konuştukları varsayım ve hayalidir. Keşif esnasında polis ve jandarmanın kavga ettiğini söylüyorlar. Bunu da ispat edemiyorlar. Kimsenin yaralanmasıyla bir ilgim yok” dedi. Sanık polisin avukatları da Elvan ailesinin avukatlarının beyanlarına itiraz ettiklerini söyledi. Eski dilekçelerini tekrar ettiler.

Ardından duruşmaya ara verildi. Aradan sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti dosyayı esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için savcılığa göndererek duruşmayı 9 Aralık’a erteledi. p>