Cudi Dağı, yaklaşık 3 aydır yanıyor, söndürmeye yanaşan yok...

Şırnak'ın Cudi, Gabar ve Besta bölgelerinde bulunan ormanlık alanlar yaklaşık 3 aydır yanıyor. İtfaiyenin söndürmeye yanaşmadığı yangınları halkın söndürmesine de izin verilmiyor.

13 Eylül günü İstanbul'da ekoloji örgütleri, Cudi Dağı’nda süren orman yangınları ile ilgili basın açıklaması yapmak istediler.

HDK Ekoloji Meclisi, Polen Ekoloji, Kaz Dağları İstanbul Dayanışması ve Doğanın Çocukları, Cudi Dağı’nda 3 aydır süren orman yangınlarına karşı Kadıköy Süreyya Operası önünde yapmak istedikleri açıklama polisler tarafından engellendi. Gerekçe, Kadıköy İlçe Kaymakamlığı’nın salgın gerekçesiyle aldığı yasak oldu.

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, bu engellemeye tepki göstererek, keyfi bir karar olduğunu söyledi. Kitle, alkışlar eşliğinde dağıldı.

14 Eylül günü de HDP Şırnak milletvekilleri, HDK Ekoloji Meclisi üyeleri, ekolojistler ve çok sayıda kişi, Şırnak kent merkezine giden yol üzerinde Cudi Dağı bölgesini gören bir noktada bir araya gelerek açıklama yaptı.

Asker ablukasına alınmış bölgede açıklama yapan HDK Ekoloji Meclisi’nden Asrin Keleş, kentteki ekoloji tahribatının Haziran ayında yoğunlaştığına değindi. Yangınların yaşam alanlarına kadar genişlediğini kaydeden Keleş, haber verilmesine rağmen son dönemde yaşanan yangınlara yetkililerin müdahale etmediğini söyledi.

"Köylerde kesilen ağaçlar satılmak üzere tırlarla nereye taşınmaktadır, Orman Müdürlüğü imkanları neden Şırnak için de kullanılmıyor, Orman Müdürlüğü neden yangın söndürmeyi görev yerine meşguliyet saymaktadır, Silopi’de yer alan termik santralinin yanında sermaye dahil herkesçe konuşulan yeni termik santral planı nereye planlanmaktadır...

Şırnak’taki yangın hepimizin nefesini kesiyor, ekolojik talan hepimizi etkiliyor. Bütün ekolojistleri burada gerçekleşen ekolojik talana karşı mücadele eden Şırnak halkının mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz. Cudi tarihtir tarihi yakmayın” denildi.

Aynı gün, yine Şırnak’ta Kumçatı (Dergul) Beldesi’nin hemen karşısında yer alan Gabar Dağı’nın zirvesinde orman yangını çıktı. Neden çıktığı henüz öğrenilemeyen yangın yayılarak devam ederken, herhangi bir müdahalede bulunulmadı.