Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), AB ve OECD’ye üye olan aralarında Türkiye’nin de olduğu 41 ülkeyi kapsayan bir araştırma yaptı. Araştırmada, çocukların bedensel ve ruhsal sağlıkları, eğitim durumları ve toplumsal koşullara ilişkin ülkelerden alınan resmi veriler değerlendirildi.
Genel olarak çocukların bedensel ve ruhsal sağlıkları ile yetenekleri açısından yapılan değerlendirmede, çocukların en iyi durumda bulunduğu ülkelerin Hollanda, Danimarka ve Norveç olduğu saptandı. Türkiye, değerlendirmede kullanılan bazı göstergelere dair veri bulunmaması nedeniyle bu listeye dahil edilmedi.
Araştırmada özellikle Türkiye’ye dair çok çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Türkiye, özellikle 15 yaşındaki çocukların yaşam memnuniyetleri konusunda son sırada yer alıp, sınıfta kaldı.
Araştırmada, Türkiye’de bu yaştaki çocukların sadece %53’ünün hayatlarından memnun olduğu belirtildi. Türkiye’yi %62 ile Japonya ve %64 ile Birleşik Krallık izledi. Hayatlarından memnun olan çocukların oranının en yüksek olduğu ülke ise %90 ile Hollanda oldu. Meksika %86 ile ikinci, Romanya da %85 ile üçüncü sırada yer aldı.
5 ile 14 yaş arasındaki çocuklar arasında ölüm oranları açısından yapılan incelemede de Türkiye, listenin alt sıralarında yer aldı. Meksika %2,47 ile çocuklar arasında ölüm oranının en yüksek olduğu ülke oldu. Bu konuda sondan ikinci olan Türkiye’de ise bu oran %1,96 olarak belirlendi. Ölüm oranının düşük olduğu ülkeler ise %0,36 ile Lüksemburg, %0,50 ile Danimarka ve %0,60 ile Finlandiya.
Araştırmada, 5 ile 19 yaş arasındaki çocuk ve gençler arasındaki aşırı kilo sorunu da değerlendirildi. Genel olarak çocuk ve gençler arasında aşırı kilo sorununun arttığı ve 41 ülkede her üç çocuktan birinde aşırı kilo veya obezite sorunu bulunduğu belirtildi. ABD’de aşırı kilolu çocukların oranı %42 olarak belirlenirken, bu sorunun dünyada en az görüldüğü ülke %14 ile Japonya oldu. Türkiye’de ise çocukların %30’unda aşırı kilo ve obezite sorunu görülüyor.
15 ile 19 yaş arasındaki kız ve erkekler arasında intihar oranının en yüksek olduğu ülke %18,2 ile Litvanya oldu. Bunu %14,9 ile Yeni Zelanda ve %13,9 ile Estonya izledi. Araştırmaya göre, Türkiye çocuk ve gençler arasında intihar oranının düşük olduğu ülkeler arasında yer aldı. Buna göre, çocuk ve gençler arasında intihar oranının %2,4 olduğu Türkiye ise listede sondan beşinci sırada bulunuyor.
Araştırmayı yürüten UNICEF Innocenti Direktörü Gunilla Olsson, “Esasen yeterli kaynaklara sahip, dünyanın birçok zengin ülkesi çocuklara iyi bir çocukluk imkanı sunmakta başarısız kalıyor” değerlendirmesinde bulundu.
UNICEF’in yaptığı bu araştırma da gösteriyor ki, kapitalist sistem kendisiyle birlikte dokunduğu herşeyi yok ediyor. Çocukların sağlığını, mutluluğunu, geleceğini de yok ediyor. Ve bir an önce tarihin çöplüğüne gönderilmeyi hak ediyor.