< < “Avukatlık Yapmak İstiyoruz”

Ruhsatları gasp edilmiş avukatlar, Adli Yılı açamıyor...

TBB ve/veya Adalet Bakanlığınca ruhsatları gasp edilen avukatların mücadele ve dayanışma ağı olan Ruhsat Gaspına Karşı Koordinasyon, “Ruhsat Gaspına Son” diyerek Çağlayan Adliyesi önünde 3 Eylül günü bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada Cumhurbaşkanlığı Sarayında açılan yeni adli yılın açılışından, yargının bağımsız ve tarafsızlığının ve hukuk devletinin bu ülkede söz konusu olmadığından bahsedildi. Son yıllarda savunmaya yönelik ciddi bir saldırı olduğu, yapılan kanun değişiklikleriyle avukatların belirli suçlara ilişkin dosyalarda müdafilik yapılmasının engellendiği anlatıldı. Bununla birlikte stajını bitirmiş ve avukatlık ruhsatı almaya hak kazanmış avukat adaylarının ruhsatlarının Adalet Bakanlığınca gasp edildiği anlatıldı.

Şöyle ki, Avukatlık Kanunu madde 5/3’e göre Adalet Bakanlığı, hakkında belirli suçlardan ya da 2

yıl veya daha ağır hapis cezasını gerektiren suçlardan kovuşturması bulunan avukat adaylarının ruhsat başvurularının, kovuşturmalarının sonuna kadar bekletilmesi yönünde görüş bildirebiliyor. Yapılan açıklamada bu uygulama ile hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı bulunmayan avukat adaylarının mesleğe adım atmasının engellendiği ve bu uygulamanın masumiyet karinesine aykırılığı anlatıldı.

Otuz yıldır uygulanmayan bu kanun hükmünün, 2016’dan beri muhalif avı yaparcasına uygulandığı söylendi. Ayrıca TBB’nin direnerek ruhsat verdiği avukatkatların ruhsatlarının iptali için yine Adalet Bakanlığı’nın davalar açtığı anlatıldı.

Bu hükmün kanunilik adına değil, muhalif avukat adaylarını dayanaksız ve uzun yıllar süren yargılamalarla sindirme amacıyla uygulandığı vurgulandı. Hukuki belirlilik ve kazanılmış haklara ilişkin güvenin ortadan kalktığı ve mesleği yapabilmenin iktidar yanlısı olup olmamaya göre belirlenir hale geldiği ve tüm bu nedenlerle 23 Mayıs’ta Koordinasyon’un kurulduğu anlatılarak, savunmaya yapılan her türlü saldırıya karşı dayanışma ve mücadele çağrısı yapıldı.

“Avukatlık Yapmak İstiyoruz” sloganı ile açıklama sonlandırıldı.