< “3. Havalimanı İşçileri Mistik Tülü Kaldırdı” Okurlarıyla Buluştu...

3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, Kadıköy’de bulunan Yoğurtçu Parkında “3’üncü Havalimanı İşçileri Mistik Tülü Kaldırdı” adlı kitap tanıtım etkinliği gerçekleştirdi.

3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu tarafından hazırlanan “3. Havalimanı İşçileri Mistik Tülü Kaldırdı” adlı kitabın tanıtım ve imza günü etkinliği Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda gerçekleştirildi.

“3. Havalimanı İşçilerinin ‘Köle Değiliz!’ İsyanının 2. Yılında Kitap Tanıtım ve İmza Etkinliğinde Buluşuyoruz” şiarıyla gerçekleştirilen etkinlik öncesinde, İstanbul Emniyeti pandemiyi gerekçe göstererek “Kesinlikle yaptırmayız” demişti. Platform üyeleri ise cevaben “Biz etkinlik saatinde Yoğurtçu Park’ında olacağız” diye yanıtlamıştı.

Emniyetin izin vermemesi gerekçesiyle parkta etkinlik için yer izni alınan, platform ve ses düzeni sağlayacak olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise bu platform ve ses düzeni desteğini geri çekti.

Alana “3. Havalimanı İşçilerinin ‘Köle Değiliz’ isyanının 2’inci yılında kitap tanıtım ve imza günü etkinliğine hoş geldiniz” pankartı yerleştirilen etkinlik iş cinayetlerinde, emek, adalet ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşu ile başlandı.

Platform adına konuşan Eylem Can, etkinliğin pandemi nedeniyle engellenmeye çalışıldığını belirterek “Burada eğer bir iş için çalışacak olsaydık pandemi gerekçesiyle karşılaşmayacaktık. Fabrikalarda, şantiyelerde işçiler bir arada çalışmak zorunda bırakılıyor fakat biz burada üç kişi bir araya geldiğimizde sorun oluyor” dedi.

3. Havalimanı işçilerinin 14 Eylül 2018 tarihinde yapıtıkları iş bırakma eylemine, havalimanı yapımıyla ilgini ekolojik, ekonomik, siyasi yönlerine değinen ve tarihe bir not düşülmek üzere hazırlanan bir rapor olan “3. Havalimanı İşçileri Mistik Tülü Kaldırdı” adlı kitabın hazırlık süreci ve içeriğine değindi.

Altay Öktem, 1992 ylında yazdığı ve yaşanan sürece baktığında hala güncel olduğunu söylediği "Güzel Yüzün Aklımda" adlı şiirini bizlerle paylaştı.

Şair Hakkı Zariç, işçilerin mücadelesini anlatan bir kitabın tanıtım etkinlğinde olmak, onlarla bir arada olmak çok güzel..

Rap sanatçısı Çağrı Sinci, etkinlikte Soma maden işçileri katliamı ve 3. Havalimanı işçilerinin eylemlerinden etkilenerek sözlerini yazdığı şarkının sözlerini okudu.

Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, 14 Eylül’de gerçekleşen eylemin havalimanındaki ilk eylem olmadığını belirterek yaşanan süreci aktardı. Bu eylemin ardından işçilerden öc alınmaya çalışıldığını belirten Karabulut, inşaat işçilerinin çalışma şartlarında bir değişiklik olmadığını ve mücadelesinin sürdürüğünü belirterek “Bu günlerin de elbet hesabı sorulacaktır” dedi.

İnşaat İşçileri Sendikası’ndan Tezcan Acu ise 3. Havalimanı projesinin, Kuzey Ormanlarının katledilmesiyle başladığını hatırlatarak, inşaat işçilerinin çalışma koşulları, projeyle ilgili ekonomik ve siyasi gelişmeler, devlet-şirket ilişkileri, bugün hala yaşanmakta ve yaşanacak olan sorunlara da dikkat çeken bir rapor olan “3. Havalimanı İşçileri Mistik Tülü Kaldırdı” kitabının bütün bu sürece ait bilgileri belgelere dayanarak geleceğe aktarmak üzere hazırlandığını belirtti.

3. Havaliamanı işçilerinin eylemine ilişkin, “O günden bugüne yoksul halklar bu ülke tarihinin en ağır saldırısını yaşamaya devam ediyor. İşçi sınıfının kazanılmış bütün hakları yok edilirken ülke ucuz iş gücü cennetine çevrildi. İşçi sınıfına cehennem yaratıldı” diyerek sözlerine başlayan HDP Milletvekili Musa Piroğlu ise tüm baskı ve yasaklamalara rağmen işçilerin tepkilerinin ortaya çıkmaya devam ettiğini belirterek “Sosyalizm özlemi ve şiarı yeniden güçlü bir şekilde kendi sınıfının arasında yayılmaya devam ediyor” dedi.

Etkinlik “3. Havalianı İşçileri Mistik Tülü Kaldırdı” adlı kitabın kitabevlerinden ve platform bileşelnlerinden temin edilerek okunması ve okutulması çağrısıyla bitirildi.