< Ebru Timtik Sonsuzluga Uğurlandı

Ölüm Orucunun 238'inci gününde ölümsüzleşen avukat Ebru Timtik için İstanbul Barosu önünde tören yapılarak son son yolculuğuna uğurlanmak üzere kitlesel olarak Gazi Cemevi'ne geçildi.

Ölüm Orucunun 238'inci gününde zorla tutulduğu Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi'nde ölümsüzleşen avukat Ebru Timtik'in dün akşam Adli Tıp Kurumu'na götürülen cenazesi sabah yapılan otopsi sonrası İstanbul Barosu önünde tören yapılmak üzere alınacaktı. Fakat polisin zırhlı araçlarla ve çevik kuvvet eşliğinde, kitleye biber gazıyla saldıraran kaçırarak Gazi Mahallesi'ne götürdü. Avukatlar İstanbul Barosu önünde Ebru Timtik için bir anma gerçekleştirdi.

 

"Dünya Halkları Duydu Ankara Duymadı"

Anmada konuşan avukat Sinan Zincir "Bu ülkede bir avukat adalet açlığıyla öldü. Biz yaşamdan yanayız ölüm değil yaşam kazansın dedik. Adalet Bakanlığı’nda Yargıtay’da bulunduğumuz her platformda bu ülkede bir avukat demokrasi, özgürlük, adil yargılanma yokluğundan ölmesin dedik. Guatemala'dan, Latin Amerika'ya, Afrika'ya kadar dünyanın bütün halkları, avukatları duydu Adalet Bakanlığı, Yargıtay duymadı ve genç bir avukatı kaybettik" diyerek kitleyi saygı duruşuna davet etti. Saygı duruşunda "Biz Kazanacağız" şiiri okunarak "Ebru Timtik Ölümsüzdür" sloganıyla bitirildi.

İstanbul Barosu'dan Ebru Timtik'in resminin olduğu büyük bir pankart açıldı.

İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu, Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu'nun mesajını iletti.

 

"Ölümü Engellemediler"

Durakoğlu mesajjnda "Ebru Timtik ve diğer meslektaşlar için haksız bir karar verildi. Ha kmücadelesini savunamamak ölümden de beter. Herkes bilmelidir ki bu ölüm engellenebilirdi. Engellemediler. Topyekun devletin duyarsızlığını nasıl izah edebilirler? Mücadelemizi sürdüreceğiz. Ona rahmet dilerken, uğruna adil yargılma hakkının savunucusu olacağımıza söz veriyoruz" dedi.

 

"Senin Öfkenle Haykıracağız"

Adil yargılanma talebiyle ölüm orucu direnişinin 208. gününde olan Aytaç Ünsal, dün yaşamını yitiren mücadele yoldaşı Ebru Timtik için mesaj gönderdi. 

Aytaç Ünsal'ın mesajı şöyle: Canım avukatım, ablam, arkadaşım, adalet yoldaşım... Göz göre göre öldürdüler seni. Adalet isteyen halkını savunmak için mücadele eden bir avukatı göz göre göre öldürdüler. Ama sen doğuyorsun sen şimdi halkın yüreğinde. Halk savaşçısı, adalet savaşçısı olarak yüreklerde doğuyorsun. Ve tekrar tekrar doğacaksın. Var mı dünya da bir örneği adalet için ömrünü veren bir avukatlık örneği. İçin rahat olsun canım ablam. Şimdi senin öfkenle çok daha güçlü direneceğiz. Ve alacağız hakkımızı senin için, alacağız. "

 

"Ebru'yu Yaşatamadık Aytaç İçin Geç Olmasın"

ÖHD Eş Genel Başkanı Ayşe Acinikli ise şunları söyledi:

"Yaşadığımız bu şey hukuktan geriye ne kaldıysa bir milat. Yapılan mücadeleyi anlatmaya hiçbir sözlük yeterli olmayacak. Adil yargılama için bedenini ortaya koymak yaşadığımız süreci ortaya koyuyor. Daha yargılama sürecinde onların haksızlığa uğramaması için sesimizi bütün dünyaya duyurduk. Adalet bakanı çıkıp hiçbir şey demiyor. Hala kimseden bir ses çıkmıyor. Aytaç Ünsal'ı yaşatmak için hala çok geç değil. Aytaç da aynı şeyi yaşamasın diye mücadelemize devam edeceğiz."

Törende sık sık "Ebru Timtik Ölümsüzdür", "Devrimci Avukatlar Onurumuzdur", Aytaç Ünsal Onurumuzdur", "sloganları atıldı. İstanbul Barosu önünden kitlesel olarak araçlarla Gazi Mahallesine geçildi.

 

Ebru Timtik'in Cenazesi Cemevi’nde

Gazi Mahallesinde Cemevi çevresini ablukaya alan polis önce sadece avukatların Cemevi’ne geçebileceğini söyledi. Tartışma üzerine geçiş engelli kaldırıldı.

 

"Söz Veriyoruz"

Cemevinde ailesi ve avukatlar Ebru Timtik'in devrimci kişiliğini anlattı. Avukat Sinan Zincir, avukatlar başta olmak üzere herkesten Timtik'in mücadelesine sahip çıkma sözü istedi. Cemevinde toplanan kitle üç kez "Söz veriyoruz" diye haykırdı. Dini tören tamamlandıktan sonra deyişler ve Grup Yorum eşliğinde marşlar söylendi. Sloganlar atıldı.

 

Polis Saldırısı ve Gözaltılar

Ardından mezarlığa önde avukatlar, ailesi ve yoldaşları ardından da kitle yürümek üzere cenaze araca kondu. Fakat çevik kuvvet aracın etrafını sararak cenazeyi tekrar kaçırmaya çalıştı. Kitle cenazeyi vermek istemeyince insanların yüzlerine yakın mesafeden biber gazı sıkarak, plastik mermilerle saldırdı. Mezarlığa kadar cenazeyi almaya çalışan kitleye tazyikli su, çok sayıda gaz bombası atarak ve plastik mermilerle saldırıya devam etti. Saldırı sırasında gözaltına alınanlar oldu. Bazı ara sokaklarda silah doğrultarak gözaltına aldı.

 

Timtik Sloganlarla Karşılandı

Mezarlığa ulaşan kitle sloganlar ve alkışlarla Ebru Timtik'i karşıladı. Ebru Timtik vasiyeti üzerine annesi Fatma Timtik'in mezarına gömüldü. Burada da dini gerekler yerine getirlerek mezar üzerine avukat cübbesi serilerek üzerine karanfiller bırakıldı. Avukat yoldaşları Timtik'i anlatarak "Bu topraklarda binlerce insana eli deydi, binlerce insanın yüreğine dokundu. Ebru ölmedi, onu avukatlar, devrimciler mücadelemizde yaşatacağız" denildi. Sık sık sloganlar atılan anmada, Ebru Timtik'in sevdiği alevi deyişleri okundu.

 

Grup Yorum da, her zaman ezilenin, halkın avukatı oldu. Helin'in İbrahim'in de hep yanındaydı. Bizler de Ebru ablanın mücadelesi, onun sesi olacağız diyerek sevdiği marşları söylediler.

Son olarak "Bize ölüm yok" marşı ve sloganlar atılarak tören tamamlandı.