Barajlar, HES’ler, beton yollar, inşaatlar, köprüler vb. derken Karadeniz’in dillere destan doğası yok edilirken, dün akşam Giresun’da yaşanan faciaya doğal afet demeye bin şahit istiyor.

22 Ağustos günü öğle saatlerinde başlayan sağanak yağış, akşam saatlerinde derelerin taşmasına sebep oldu. Yaşananlar, gün ağarınca net olarak anlaşıldı. Evleri, dükkanları sular bastı, sel ve heyelanlar nedeniyle 5 kişi hayatını kaybederken, 12 kişinin kayıp olduğu öğrenildi.

En ağır hasarı Dereli ilçesi yaşadı. İlçe merkezi yakınlarından geçen Aksu Deresi’nin taşmasıyla cadde ve sokaklar sular altında kaldı, park halindeki araçlar sele kapıldı. Sel suları 2 metreye kadar ulaşırken, insanlar, gece evlerinin penceresinden çıkarak canlarını kurtardıklarını anlatıyor. Kentin Espiye, Doğankent, Tirebolu, Güce, Görele ve Yağlıdere ilçelerinde de sel, heyelan ve su baskınları meydana geldi. Dağlardan, ovalardan önğne kattığını şehirlerin ortasına getirdi sular. Köprüler, otoyollar çöktü...

Karadeniz’de dereler üzerine en fazla HES yapılan şehir Giresun. Sadece il sınırlarında “56 proje” olmasıyla övünüyor iktidar. Dere yatakları değişen, kapanan coğrafyada sular akacak yatak, yol bulamayınca önüne na varsa katıp götürüyor. Derelere akacak yatak bırakmayan, suları emecek toprak bırakmayan iktidar ise “dere yatağına ev yapan” halkı suçluyor.