< "Şantiyeler Çalışma Kamplarına Dönüştürülmesin"

 

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası salgın nedeniyle şantiyelerde yaşanabilecekler konusunda uyarıda bulundu. Binlerce işçi mühendisin risk altında olduğuna dikkat çekti.

İSTANBUL - TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi, salgın koşullarında şantiyelerdeki çalışma koşullarına dikkat çekti, şantiyelerin çalışma kamplarına dönüştürülmemesi gerektiğini belirtti. 

Koronavirüs salgınının tüm dünyada toplumların sağlığını tehdit etmeye devam ettiği belirtilen açıklamada, salgının yol açtığı sorunlar nedeniyle de herkesin çalışma ve yaşam koşullarını etkilediği ifade edildi. 

 

Aktif Vaka Sağlık Bakanlığı Verilerinin 10 Katı

İlk 7 ayın sonunda dünya genelinde kesin tanı konmuş toplam vaka sayısının 21 milyonu bulduğu, ölüm sayısının ise 750 bini geçtiği hatırlatılarak, Türkiye'de ise Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre 250 bin kişiye teşhis konduğu, 6 bin kişinin ise yaşamını yitirdiği belirtildi. Açıklamada, Türk Tabipleri Birliği'nin 5. ay değerlendirmesine göre toplam aktif vakanın bu sayının 10 katı olduğuna dikkat çekildi. 

 

"Sağlık Bakanlığı Verileri Yerel Verilere Göre Tutarsız"

Türkiye'nin Covid-19 pandemisiyle mücadelesinde hedeflerine ulaşmadığı ifade edilen açıklamada, "Resmi verilere göre bir süredir can kayıplarımız aynı düzeyde seyretmekte, günlük vaka sayılarımız, yatan hasta sayılarımız yükselmekte ve neredeyse 1,5 ay önceki değerlere doğru tekrar yaklaşılmaktadır. Ayrıca zaman zaman il pandemi kurullarının, yerel yöneticilerin, farklı bölgelerdeki hastane personelinin açıklamaları ile sağlık bakanlığının verileri arasındaki tutarsızlıklar, uygulanan testlerinin tanı koymada beklenen doğruluğu sağlamadığı yönündeki iddialar, kimi illerde vatandaşların yoğunluk nedeniyle hastaneye yatırılamadığına, çevre illerdeki hastanelere sevk edildiklerine dair kamuoyuna yansıyan bilgiler hepimizi endişelendirmektedir" denildi.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, bugüne kadar gelişmeleri takip ederek, özellikle mesleğin uygulama alanlarında yetkili kurumlar, üyeleri bilgilendirmeye çalıştıklarını söyledi.

 

"Meslek Kuruluşlarının Uyarıları Dikkate Alınmıyor"

İlk vakaların görüldüğü günlerde salgın kontrol altına alınana kadar sağlık meslek kuruluşlarının da görüşleriyle uyumlu biçimde yaşamsal olmayan inşaat yapım işlerinin geçici olarak durdurulması, çalışanların ekonomik ve sosyal açıdan mağdur edilmemek kaydıyla ücretli izne çıkarılmasını istedikleri hatırlatılan açıklamada, bunun dikkate alınmadığı belirtildi.

 

"Mühendisler ve İşçiler Şantiyelerde Risk Altında"

24 Mart'tan başlayarak değişik tarihlerde şantiyelerdeki duruma dikkat çekilerek binlerce mühendis ve işçinin tehdit altında olduğu yönünde açıklama yaptığını belirten İnşaat Mühendisleri Odası, şantiyelerdeki çalışma, beslenme, dinlenme, konaklama ortamı koşullarının gerekli şartları sağlamaktan uzak olduğuna dikkat çektiğini ifade etti.

Önümüzdeki sonbahar-kış aylarında şantiyelerin ortam koşulları Covid-19'a rastlanması ve salgının yayılması bakımından daha da elverişsiz hale geleceği yönünde bir kez daha uyarı yapan İnşaat Mühendisleri Odası,  

 

"Tedbirlere Uyulması Zorunlu"

"Koronavirüs pandemisi, işyerleri, meslektaşlarımız ve işçiler yönünden, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 13. Maddesinde ifade edildiği şekilde ciddi ve yakın tehlike kapsamında olup işverenler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'nün 20 Mart 2020 tarihli  'Covid-19 tedbirleri' genelgesi ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın 13 Nisan 2020 tarihinde yayınlamış olduğu 'Şantiyelerde Alınacak Yeni Korona Virüs Tedbirleri'nde belirtilen hususlara uymak zorundadırlar.

"Ülke genelindeki tüm işyerlerinde gerekli tüm iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınması yasal bir zorunluluk olmuştur. Bu nedenle ilimiz genelinde bulunan şantiyelerde gerekli önlemlerin alınıp alınmadığına dair denetimler yapılmalıdır" uyarısında bulundu.