Kürdistan'da İ.E. İsyanı...

Uzman çavuş Musa Orhan’ın tecavüzüne maruz kalması sonrası yaşamına son veren İ.E. için Batman, Van ve Urfa'da başta kadınlar olmak üzere halk sokağa çıkarak öfkesini haykırdı.

Batman’ın Beşiri ilçesinde uzaman çavuş Musa Orhan'ın tecavüzüne uğradıktan sonra 16 Temmuz'da intihar girişiminde bulunan 18 yaşındaki İ.E., tedavi gördüğü hastanede dün yaşamını yitirdi. İ.E.’nin ölümü üzerine Batman, Van ve Urfa'da TJA aktivistleri ile HDP  üyeleri tecavüzler ve kadına yönelik şiddete karşı yürüyüş ve basın açıklaması düzenleyerek Orhan'ın tutuklanmasını istedi.

 

Polis Engeline RağmenTecavüze Karşı Öfkeli Yürüyüş

Batman'da Atatürk Parkı'nda basın açıklaması yapılmak istendi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) öncülüğünde parkta bir araya gelenlere polis pandemiyi bahane ederek izin vermedi. 

Bunun üzerine parkta toplanan yüzlerce kişi HDP Batman il binasına doğru, “Tecavüzcü Asker, Devlet ve İktidar Hesap Verecek”, “Jin Jiyan Azadi” ve “Kadına Uzanan Eller Kırılsın” sloganları ile yürüyüşe geçti. 

Polisin engellemesini ve tehditlerine aldırış etmeyen kitle parti binasına yürüdü. HDP Batman İl Örgütü önünde yapılan basın açıklamasına, HDP milletvekilleri, HDP Kadın Meclisi, HDP ve DBP il ve ilçe yöneticileri ve yüzlerce kişi katıldı.

Basın açıklamasında konuşan HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtalan, yapılan basın açıklamasının engellendiğine değinerek karşılarında muhatap bulamadıklarını, var olan muhatapların ise provokatörce hareket ettiklerini söyledi.

 

"Kürdistan'da İlk Vaka Değil”

Kürt illerinde yaşanan taciz ve tecavüz vakalarına değinen Kurtalan, "Kürdistan’da ilk vakalar değil bunlar.  Cizre'de Şırnak’ta yine Musa Orhan gibi yapıp ardından alkollü olduklarını ve kendilerinde olmadıklarını söyleyerek alkole sığındılar. Alkollü olmanız sizin ceza almayacağınız anlamına gelmez. Musa Orhan, 20 gün boyunca kadın arkadaşımızı alıkoymuş ve işkence yapmıştır. Soruyoruz, 20 gün boyunca sarhoş muydun?" diye sordu.

 

"Bu Bir Savaş Politikasıdır"

Kurtalan, TJA ve HDP’li kadınlar olarak Batman’da yaşananları dünyaya teşhir edeceklerini , yaşananların münferit bir şey olmadığını söyledi.

Kurtalan, “Bu bir savaş politikasıdır. Bu topraklarda suç işlemeyeceksiniz. Burada Kürt kadınları ve çocukları üzerine işkence etmenize izin vermeyeceğiz. Hepinize tek tek sesleniyoruz söylüyoruz. Örgütlü gücümüz var. Bu güce inanıyoruz" dedi. Kadınlara da seslenen Kurtalan, "İntihar etmeyin gelin hep beraber el ele verelim gücümüzü birleştirelim” dedi. Açıklama “Jin Jiyan Azadi” sloganıyla sona erdi.

 

“Erkek/Devlet Şiddetine Karşı İsyandayız”

Van'da ise HDP İl Örgütü binası önünde gerçekleştirilen açıklamada “Erkek/Devlet Şiddetine Karşı İsyandayız” pankartı açan kadınların adına basın metnini TJA aktivisti Aynur Sarıca okudu. 

 

"Varlığını Şiddet ve Tecavüze Borçlu"

İ.E.’nin yaşamını yitirmesinin apaçık bir cinayet olduğunun herkes tarafından bilindiğini ifade eden Sarıca, “İ.E. hem kadın hem de Kürt olduğu için alçakça bir yöntemle Musa Orhan adli cani tarafından katledildi” dedi.

Katilin sadece Musa Orhan olmadığını vurgulayan Sarıca, “O kişi, kadınlar ve Kürtler şahsında tüm topluma karşı verilen kirli savaşın parçası, kaybedecek hiçbir manevi değeri kalmayan, insanlıktan düşen kirli unsurlardan sadece birisidir. Tecavüz ve işkencenin gerçekleştiği andan İ.E.’nin hayatını kaybettiği güne kadar ki süreçte gerçekleşen bilinçli saldırının tamamı sistemseldir. Güncelde AKP-MHP ittifakının yürüttüğü bu mekanizma, varlığını şiddet ve tecavüze borçludur. Tecavüz ve şiddet vaadiyle toplumun üzerine saldığı kimi memur, polis ve uzman çavuşlar ile bunu itiraf etmektedir” diye konuştu.

 

"Öfkemiz Acımızdan Daha Büyük!"

Türkiye’nin açlıktan intihar eden bir ülke haline geldiğini dile getiren Sarıca, şöyle devam etti: “İstanbul Sözleşmesi ile kafayı bozan, minberlerde kılıçlarla gösteri düzenleyen, tecavüzcüleri suçüstü yakalandığı halde hiçbir şey olmamış gibi yaklaşan bu sistemin kutsallığı ve taptığı din, Allah ve vatan değildir. En çıplak haliyle şiddettir, tecavüzdür ve cinayettir.  Kardeşimiz İ.E.’nin ölümü ile duyduğunuz üzüntü büyüktür. Fakat öfkemiz daha büyüktür. Annesinin ağıtlarına döktüğü, ‘kızım kalk yolun uzun, yükün ağırdır’ sözlerini asla unutturmayacağız.”

Musa Orhan'ın derhal tutuklanmasını isteyen kadınların eylemi “Jin, Jîyan, Azadî  “Kadın Cinayetleri Politiktir” sloganlarıyla son buldu. 

Urfa İl Kadın Platformu da, İ.E.’nin yaşamını yitirmesine ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) il şube binasında kadınların katılımı ile basın açıklaması gerçekleştirdi.  

 

"Cezasızlık Politikası Uygulanıyor"

Cezasızlık politikasının devam etmesi halinde toplumda tecavüz vakaları ile daha birçok kişinin yaşamını yitireceğini söyleyen Aslan, “Adaletin ve hukukun olduğu bir sistemde bu kadar delil varken bu kişinin serbest bırakılması düşünülemezdi. En ağır ceza yaptırımları uygulanması gereken bu kişinin serbest bırakılması, hukuka, ahlaka, vicdana açıkça aykırıdır” dedi.

 

"Mektubu Biz Kadınlara Emanettir"

Yaşamını yitiren İ. E’nin annesinin “Ben kızımı bir uzaman çavuş gelip tecavüz etsin diye mi büyüttüm” sözlerini hatırlatan Aslan, “Feryadı duyulmalı ve bu cani bir an önce tutuklanmalıdır. İ.E. artık hayatta değil kendisini ifade edemeyecek. Ancak, ardında bıraktığı mektup, biz kadınlara emanettir. Biz kadınlar İ.E’nin yaşadığı mağduriyetin sözcüleri olmaya devam edeceğiz. Bu cinayetlerin önüne geçilmesi için İstanbul Sözleşmesi’nin tüm maddelerinin eksiksiz olarak uygulanması gerekiyor” dedi.

 

Orhan Gözaltına Alındı

Batman'da İ.E'ye tecavüz eden ve ölümüne neden olan Uzman çavuş Musa Orhan, hakkında tutuklanmak üzere yakalama emri çıkartılmasının ardından Siirt'te teslim oldu. Orhan gözaltına alındı. 

Siirt 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nden yapılan açıklamada, "Soruşturmanın tamamlanmasına müteakip şüpheli hakkında 27.07.2020 tarihinde Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne nitelikli cinsel saldırı suçundan iddianame tanzim edilerek kamu davası açılmış ve Adli Tıp Kurumu raporunda belirtilen bulgular doğrultusunda yargılamayı yapacak mahkemeden şüphelinin tutuklanması talep edilmiştir" denilmişti.