Adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan tutuklu avukatlar Ebru Timtik ile Aytaç Ünsal, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “hapishanede kalmaları uygun değildir” raporuna rağmen tahliye edilmeyerek 30 Temmuz’da hastaneye kaldırılmıştı. Bu süreçte mahkemeye yapılan tahliye talepleri reddedilmiş ve Anayasa Mahkemesi(AYM) 'ne avukatların tahliyesi talepli başvuru yapılmıştı.

AYM, ölüm orucundaki avukatlar Aytaç Ünsal ile Ebru Timtik’in tahliye talepli tedbir başvurusunu, “Maddi veya manevi bütünlüklerine yönelik ciddi bir tehlike yok” gerekçesiyle reddetti.

AYM’nin kararında, hastane koşullarının, “Covid-19 salgını veya başka bir tıbbi nedenden kaynaklanan vakalara dayanılarak koşullarının yetersiz olduğunun iddia edilmediği” ifadesi yer aldı.

Hem Ebru Timtik'in hem de Aytaç Ünsal'ın kaldığı hastaneler pandemi hastanesi. Ayrıca avukatların refakatçileri de, koşulların hapishaneden daha kötü olduğunu sık sık dile getiriyorlar.

AYM kararında avukatların tedavi altında olduğu belirtmiş olsa da avukatların herhangi bir müdahaleyi kabul etmediğini biliniyor. Bunların yanında AYM kararında, “Sadece tahliyelerine karar verilmemiş olması nedeniyle yaşamlarına ya da maddi veya manevi bütünlüklerine yönelik ciddi bir tehlikenin ortaya çıktığına dair bilgi ya da bulgunun olmadığı anlaşılmıştır" dendi.