< Tutsaklar İşkence Altında!

İHD Ankara Şubesi, İç Anadolu Bölgesi’ndeki hapishanelerinde yaşanan 3 aylık hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu yaptığı basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdu.

Rapora göre bir çok hapishanede tutsakların talep ettiği hijyen maddeleri verilmiyor; odalar dezenfekte edilmiyor; hastaneye gitmesi gereken tutsaklar hastaneye götürülmüyor. Hastaneye götürülenlerin tedavi esnasında kelepçeleri açılmıyor. Revire çıkmak isteyenlere çeşitli gerekçelerle olumsuz yanıt veriliyor.

Rapora göre, 2020 yılı Nisan-Mayıs-Haziran ayında en az 32 tutsak işkence ve kötü muameleye maruz kalmış. Psikolojik baskı, tehdit ve kaba dayak en sık kullanılan işkence yöntemleri. Aileleriyle iletişimlerinin engellenmesi, kitap-dergi ihtiyaçlarının karşılanmaması, gelen mektupların verilmemesi, sosyal faaliyetlerin (spor, sohbet, kurs) tamamen durdurulması ve diğer yöntemler...

Ankara hapishanelerindeki baskı ve işkencelerin İstanbul ve İzmir hapishanelerinde ve fazlasıyla Kürdistandaki hapishanelerde yaşandığından emin olabiliriz. Bu nedenle gözümüz kulağımız hapishanelerde olmalıdır.

Zindanlar yıkılıp tutsaklar özgürleştirilmeden hiçbirimizin özgür olamayacağını bilerek mücadeleyi yükseltmek büyük önem taşıyor.