800. Eyleme De Polis Engeli

Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 800’üncü haftasında Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yapmak istedi. Eylem için İHD İstanbul Şubesi’nde bir araya gelen Cumartesi Anneleri Galatasaray Meydanı’na yürümek isteyince polis tarafından önleri kesildi.

Yapılan tartışmaların ardından polis, annelerin meydana gitmesine engel oldu. Aileler, İHD İstanbul Şubesi binasına geçti.

İHD’de ailelerle birlikte yürüyecek olan HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın da katıldığı bir toplantı yapıldı. Ardından aileler ellerinde karanfillerle yeniden Galatasaray Meydanı’na gittiler.

Meydanda bir araya gelen aileleri ablukaya alan polisler açıklama yapmalarına izin vermedi. Kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız elindeki karanfili abluka altındaki Galatasaray Meydanı’na bırakmak istedi. Hanife Yıldızı zorla alandan uzaklaştıran polise tepki gösteren Yaşar Aktaş polis tarafından gözaltına alındı. Kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak ve Rıdvan Karakoç’un ağabeyi Hasan Karakoç da “Galatasaray’dan asla vazgeçmeyeceğiz” diyerek elindeki karanfili meydana bıraktı. Saldıran polis ikisini de Karakoç ve Ocak’a müdahale eden polis ikisini de gözaltına aldı.

HDP Eş Genel Başkanları Previn Buldan ve Mithat Sancar da meydana karanfil bıraktı ve Cumartesi Anneleri adına Pervin Buldan burada bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada “800’üncü haftamızda bir kez daha tekrarlıyoruz. Barışçıl buluşmalarımıza ev sahipliği yapan Galatasaray Meydanının 101 haftadır polis şiddetiyle bize yasaklanması anayasal haklarımıza yönelik ağır bir saldırıdır. Devletin Anayasayı ihlal etmesi yetkilerini kötüye kullanmaktır ve suçtur. Toplum sessizlikle bu suça ortak olmamalıdır. 800’üncü haftamızda bir kez daha ilan ediyoruz: Kararlıyız, bizi insan kılan hak ve özgürlüklerimize sahip çıkacağız. Türkiye, hiç kimsenin gözaltında kaybedilmediği, inkarın ve cezasızlığın son bulduğu bir demokratik ve hukuk devletine dönüşünceye kadar susmayacağız. Adalet ve hakikat mücadelemize son kayıp bulunana, son fail cezalandırılana kadar devam edeceğiz. Kayıplarımızdan ve buluşma mekanımız olan Galatasaray’dan asla vazgeçmeyeceğiz" denildi.

Polis saldırısı sonrası İHD önüne gelen kayıp yakınları, gözaltıları protesto etti.