Düş yolcularıydı onlar. Yeni düşlerin yaratıldığı Rojava’ya umut götürüyorlardı. Çocuklar için yeni bir gelecek yaratmaya, kitaplar, oyuncaklar götürmeye gidiyorlardı.

Suruç’ta Amara Kültür Merkezi 5 sene önce patlayan bir bomba, bu düşleri yarım bırakmak istedi. 20 Temmuz 2015’te Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) öncülüğündeki gençler IŞİD saldırısıyla karşılaştı. 33 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.

Katliamın 5. yılında Amara Kültür Merkezi ve Mezarlıkta bir anma yapılmak istendi. Her yer yine 5 yıl önceki gibi polis ablukasında idi ve yine üst araması ile Kültür Merkezi bahçesine girdiler.

Katliamın olduğu noktada basın açıklaması öncesi katliamdan kurtulanlar yaşadıklarını anlattılar. Basın açıklaması yapılacağı sırada alana gelen polisler, katliamda yaşamını yitiren kişilerin fotoğraflarının indirilmesini istedi. Kabul etmeyen kitle açıklamaya devam ederken, polis kitleye saldırdı, yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını parçaladı.

Saldırının ardından anma için mezarlığa gitmek isteyen kitlenin de önü kesildi. Mezarlık önünde oturma eylemi yapan aileler"Suruç için adalet" sloganları attı.

Suruç’ta katledilen 33 kişi İstanbul ve Ankara’daki mezarlarının başında da anıldı.