< Kulp Müftüsüne 15 Yıl Ceza İstemi

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 6 çocuğun yanarak yaşamını yitirdiği olayda Kuran Kursunun yandığı dönemde İlçe Müftüsü olan Selahattin Özçelik hakkında hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Karaağaç Köyü Kuran Kursu’nda çıkan yangında 6 çocuk yanarakyaşamını yitirmişti. 1 Aralık 2015 tarihinde gerçekleşen yangın sırasında İlçe Müftüü Selahattin Özçelik hakkında soruşturma izni verilmemesi nedeniyle hakkında dava açılamamıştı.

Soruşturma izni verilmemesi yönündeki kararın Gaziantep Bölge Mahkemsei tarafından kaldırılmasının ardından Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Davada Kuran Kursu yöneticisi Faruk Işık’a 9 yıl 2 ay hapis cezası verilen karar duruşmasında mahkemenin suç duyurusunda bulunduğu Selahattin Özçelik hakkında ise Kulp Cumhuriyet Savcılığı’nın soruşturma izni talebinde bulunduğu ve Kulp Kaymakamlığının “soruşturma izni” vermemesi kararının Gaziantep Bölge Adliyesi tarafından kaldırılmasının ardından açılan soruşturma tamamlandı.

Olaya İlişkin İki Farklı Bilirkişi Raporu

Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı’nın olayla ilişkin hazırladığı fezlekenin görülmesiyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın olayla ilgili hazırladığı fezlekenin görülmesiyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı olaya ilişkin iki ayrı bilirkişi raporu bulunuyor. İlk raporda müftü Selahattin Özçelik’in kusurlu bulunmadığı belirtilirken, ikinci bilirkişi raporunda ise Kulp Müftülüğü’nün binaya ilişkin işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması için gerekli önlemleri almadığı, binada risk değerlendirmesi yaptırılmadığı belirtiliyor.

İş sağlığı ve güvenliği konularında personeli eğitmediği, gerekli denetim mekanizmasını oluşturmadığı için olayda Kulp Müftülüğü'nün sorumluluğu ve kusurunun olduğu vurgulanan iddianamede, olay günü görevde olan müftü Özçelik’in yangının meydana geldiği binanın sorumlusu olarak olayda asli kusurlu olduğu belirtildi.

Yatılı Olmayan Kursta Öğrenciler Yatılı Kalıyordu

Raporda, kursa, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından faaliyet izni verildiği ve söz konusu kursun yatılı olmamasına rağmen öğrencilerin yatılıya bırakıldığına dikkat çekilen iddianamede, kursun sorumlu hocası Faruk Işık olduğu ve Kulp Müftülüğünden fahri Kur'an kursu eğiticisi olan Abdullah Taş isimli personelin öğrencilere eğitim verdiği, öğrencilerin kaldığı odanın soğuk olmasından dolayı öğrenciler tarafından “UFO” diye tabir edilen elektrikli ısıtıcıyla ısınmaya çalıştıkları, bunun sonucunda gece yangın çıktığı ve 6 öğrencinin yaşamını yitirdiğine işaret edildi.

Olayda Ölen Çocukların Ailelerinden Şikayet Yok

Olayda ölen çocuklarının babaları ile yaralanan öğrencilerin kimseden şikayetçi olmadığı belirtilen iddianamede, hazırlanan ilk bilirkişi raporunda müftülüğün kusurlu bulunmadığına vurgu yapılarak, soruşturma safhasında yaşanan gelişmeler ile mağdur, tanık ve şüphelilerin ifadelerine yer verildi.

15 Yıla Kadar Hapis İstemi

Müftü Özçelik’in ifadesinde, “Kusuru olmadığını, üzerine atılı hiçbir suçlamayı kabul etmediğini” beyan ettiği belirtilen iddianamede, müftü Özçelik hakkında "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılması talep edildi.