Baro başkanlarının Ankara'ya girişinin engellenmesi ve baro başkanların polis saldrısına uğraması birçok kentte avukatlar tarafından protesto edildi.

İktidarın barolarla ilgili yasa değişikliği teklifine karşı "savunma yürüyüşü" yapan  avukatlar, Ankara girişinde polis batikatıyla karşılaştı. Avukatlar eylemlerle polisin baro başkanlarına saldırısını bir çok kentte protesto etti.

 

DİYARBAKIR - Polisin engellemesini hukuksuz olduğunu belirten Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Gazal Koluman, avukatların hak ve hukukunu korumak, yaşanan hukuksuzluklara ses olmak amacıyla 60'a yakın Baro Başkanının Ankara'ya yürüdüğünü, Ankara girişinde keyfi bir şekilde durdurulduğunu söyledi. Polisin yürümek isteyen baro başkanlarına kanuna aykırı bir şekilde darp eylemine varacak kadar fiziki müdahalede bulunduğuna dikkat çekti.

Ankara'ya yürüyen baro başkanlarının taleplerinin bütün avukatların talebi olduğunu belirten Koluman "kadına yönelik erkek şiddetine, çocuk istismarına, doğa katliamına, iş cinayetlerine, kayyumlara, basına yönelik saldırılara, tutsakların haklarının gasp edilmesine karşı ezilenlerin, emekçilerin, toplumun yanında olacaklarını ifade ederek avukatlara saldıranlar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

 

VAN - Baro Başkanlarının yürüyüşüne yapılan polis müdahalesinin ardından Van Barosu Avukatları ise Baro binası önünde yaptıkları açıklamada "Bugün durdurmak için asıldığınız o cübbe, yarın haklarınızın savunulması için sığınabileceğiniz tek limandır. Mesleğimizin onuru için yasal zeminde her türlü eyleme hazırız" dedi.

 

İZMİR - İzmir Barosu'nun İzmir Adliyesi C Blok girişinde yaptığı basın açıklamasında İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Av. Özgür Yılmazer, baro başkanlarının adalet, özgürlük ve hukuk için yürüdüğünü belirterek, "Başta siyasi iktidar ve Türkiye Barolar Birliği'nin başındaki Metin Feyzioğlu olmak üzere bu yürüyüşün nedenini, anlamını, önemini anlaması gerekenler maalesef algılamış değil. Bu saldırılar ülkemizin demokratik ve insan haklarına dayalı bir cumhuriyet olarak kalması ve yurttaşların haklarının korunması için devam ettirdiğimiz mücadelemize asla zarar vermeyecektir. Buradan bir kez daha yüksek sesle haykırıyoruz. Vazgeçmeyeceğiz, teslim olmayacağız, biat etmeyeceğiz" dedi.

 

ADANA - Adana Barosu, Adliye önünde oturma eylemi yaptı. Oturma eylemine görüntülü arama ile bağlanan Adana Baro Başkanı Veli Küçük, "Bu tablo hak ve özgürlükler bakımından ülkenin hangi noktada olduğunu gösteren bir tablo" dedi. Küçük, "Talep ettiğimiz hukuk devleti ilkesinin tam tersine polis devleti uygulamaları ile dayatma ile karşı karşıyayız. Ama bizler hukukçular, barolar yurttaşını, halkını seven duyarlılık sahibi insanlar olarak yurttaşımıza, hak, hukuk, adalet kavramlarına sahip çıkmaya devam edeceğiz" dedi.

Basın açıklamasını okuyan Av. İlknur Önal,  Ordu Baro Başkanını gözaltına almak istenmesi, Antep ve İzmir Baro Başkanlarının darp edilmelerinin esasen yurttaşlara verilmek istenen bir gözdağı olduğunu belirtti. Önal, "Bu saldırılar  yurttaşların haklarının korunması için devam ettirdiğimiz mücadelemize asla zarar veremeyecektir. Halkın adil yargılanma hakkının, hak arama özgürlüğünün ve savunma hakkının temsilcisi ve güvencesi olan biz Avukatlar ve Barolar susarsa, halkın nefesi kesilir" dedi.

 

ANTEP - Ankara girişinde baro başkanlarının engellenmesi ve Antep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı'ya yönelik polis saldırısı Antep Barosu tarafından da protesto edildi Adliye önünde yapılan açıklamada, Avukat Bülent Duran, Şarklı'ya yapılan saldırının basit bir saldırı olmadığını belirterek "Bizler bu ülkenin geleceğine, bu ülkenin çocuklarına, bu ülkenin tüm halklarına, tüm renklerine  sahip çıkma görevini kendine biçmiş, kutsal bir görev, inşa eden avukatlarız. Bugün baro başkanlarımız Ankara'ya yürüyorsa, hem bu ülkenin geleceği için, hem de mesleğimizin adaletin geleceği için yürüyorlar. Bu yüzden biz şunu söylüyoruz; biz avukatlar olarak, hukuk örgütü olarak bu tokadın altından kalkacağız" dedi.

 

HATAY - Hatay Adliyesi önünde basın açıklaması ve oturma eylemi yapan Hatay Barosu avukatları da "Baro başkanlarının dahi başkente girişine izin vermeyen,  en demokratik eyleme dahi tahammül etmeyen bir iktidar, yürüyüşün ne kadar haklı bir talep içerdiğini bir kez daha gözler önüne sermiştir" denildi.

Avukatlık kanunu barolara, insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü koruma ve geliştirme görevi vermiştir. Barolar, yasadan kaynaklı olarak kendilerine verilen görevi en iyi bir şekilde yerine getirmek arzusu içinde olmuşlardır. Bundan sonra da bu konudaki ısrarını ve haklı taleplerini dile getirmekten asla vazgeçmeyeceklerdir.  İnsan Haklarını ve Hukukun Üstünlüğünü her yerde ve her platformda sonuna savunacağımızı, halkımızın hak arama mücadelesinin yanında olacağımızı, savunmaya yönelen her türlü müdahaleye karşı tüm gücümüzle mücadele edeceğimizi belirtmek isteriz. Baro başkanlarının başkent Ankara’ya alınmamalarını, fiili olarak şiddete maruz bırakılmalarını kınıyoruz. Başkanlarımızın yanındayız.  Savunma susmayacak halk nefessiz kalmayacak" denildi.

 

MERSİN - Mersin Barosu avukatları ise Mersin Adliyesi önünde basın açıklamasıyla Ankara'daki polis saldırısını protesto etti.

Av. Fatma Demircioğlu "Biz Mersin Barosu Avukatları olarak sonuna kadar azim ve kararlılıkla mücadele edeceğiz. Şimdilik yapılan müdahaleyi kınıyor, Baro Başkanlarımızın yürüyüşünün önündeki engeller kaldırılmadığı takdirde, diğer demokratik ve anayasal eylem haklarımızı kullanacağımızı basına ve kamuoyuna bildiriyoruz" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından avukatlar, "Avukata Uzanan Eller Kırılsın ", "Hak, Hukuk, Adalet", "Savunma Susmadı, Susmayacak" sloganları atarak, oturma eylemi gerçekleştirdi.

 

ANTALYA - Antalya Barosu avukatları, adliye önünde bir araya gelerek, oturma eylemi yaparak, polis saldırısını protesto etti. Avukatlar, savunmanın susmaması için mücadele edeceklerini vurguladı.