Konak Mülteci Meclisi, Türkiye’nin ‘Mültecilerin Hukuki Statüsü” sözleşmesine konulan çekinceyi kaldırarak mültecilik statüsünü tanımasını istedi.

Konak Mülteci Meclisi, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Koranavirüs salgınının en çok etkilediği kesimlerin başında gelen mültecilerin ağır ekonomik kayıplar yaşadığına dikkat çekti.

Türkiye’deki mültecilerin hem statülerinden hem de kayıt dışı çalıştırılmaktan dolayı kamunun salgının etkilerini azaltmak için sağladığı desteklerden yararlanamadığı belirtilen açıklamada, kiralarını, faturalarını ödeyemeyen mültecilerin yine gerekli gıda ve temizlik ihtiyaçlarını karşılayamadığına dikkat çekilerek, mültecilerin salgından dolayı yaşadığı hak kayıplarının giderilmesi konusunda yetkililere çağrı yapıldı.

Salgının, mültecilerin içinde bulunduğu yoksulluk, güvencesizlik, sömürü, geleceksizlik, ayrımcılığın büyümesine engel olunması gerektiği vurgulanarak, “Bu konuda yerel yönetimlere de görevler düşüyor. Yerel yönetimler Belediyeler Kanununa uygun davranarak hem pandemi ile mücadele çalışmalarında, hem de sonraki çalışmalarda mültecileri de dahil etmelidir. Bundan sonraki süreçte mültecilerin benzer hak ihlalleri yaşamaması için Türkiye, Mültecilerin Hukuki Statüsü'ne ilişkin sözleşmeye koyduğu coğrafi çekinceyi kaldırmalı ve mültecilik statüsünü tanımalıdır” denildi.