Meclis’te vekillerinin milletvekilliği kaldırılan, tutuklanan HDP, Demokrasi Yürüyüşü’ne dün sabah saatlerinde başladı. Günler öncesinden, güzergahlardaki illerde giriş çıkış yasaklarından belli idi bu yürüyüşe izin verilmeyeceği.

Sabah saatlerinde Edirne’ye hareket etmek üzere Silivri Alışveriş Merkezi önünde toplanmaya başlayan HDP’lilere polis saldırdı. Aralarında vekillerin de bulunduğu partililere yapılan saldırı sonucu 9 kişi gözalrına alındı.

Saldırının ardından aralarında milletvekilleri Tuma Çelik ve Musa Piroğlu’nun bulunduğu partililer, yeniden AVM önüne geçmek istese de, polis barikatı ile karşılaştı ve yeni bir saldırı daha yaşandı. Biber gazı sıkıldı, plastik mermilerle saldırıldı, yine gözaltına alınanlar oldu.

Yürüyüşün başlatılacağı Edirne de polis ablukası altında. Kentin giriş noktalarına ve kent merkezindeki bir çok yere polisler konuşlandı, HDP İl Binası abluka alrtına alındı.

Selahattin Demirtaş'ın tutuklu olduğu cezaevi yakınında yürüyüşün startını veren HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “82 milyon insanın kardeşçe, barış içerisinde ama özgürce yaşayabileceği bir geleceği vaat ederek yola çıktık” dedi.

Edirne Cezaevi önüne doğru yola çıkan heyetin cezaevi önüne gitmelerine izin verilmedi. Cezaevine yakın bir noktaya kadar gitmelerine izin verilen heyet, burada zılgıtlar eşliğinde halay çekti.

Pervin Buldan burada yaptığı konuşmasında “AKP Hükümetinin yaptığı siyasi bir darbedir. Gasp iradesidir ve Türkiye halklarının seçmiş olduğu milletvekillerine, belediye eşbaşkanlarına, onların temsilcilerine dönük bir irade gaspıdır. Bu irade gaspını asla tanımıyoruz, asla kabul etmiyoruz” dedi.

Ardından heyet yürüyüşlerinin ilk durağı olan İstanbul’a doğru yola çıktı.

Yürüyüşün Hakkari kolu, Eş Genel Başkan Mithat Sancar'ın konuşmasının ardından Van'a hareket etmesiyle yola koyuldu. HDP’lilerin araç konvoyu, yol güzergahında halk tarafından zafer işaretleriyle karşılandı.

Halkın yoğun ilgisine kayıtsız kalmayan partililer, konvoydan inerek halkı selamladı. Bunun üzerine özel harekât polisleri kitleye saldırdı. Araçlarına binen HDP’liler Van’a doğru yola çıktı.

Konvoy Van’a ulaştığında Van AVM civarında araçlarından inen HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar ve beraberindeki HDP'lilere bir kez daha polis saldırdı. Çok sayıda kişi gözaltına alınırken, de polis şiddetinden payına düşeni aldı.

HDP yürüyüşüne bugün İstanbul’da devam edecek. Ancak İstanbul Valiliğinin aldığı eylem yasağı ve eylem kollarının başka şehirlere çıkmama yasağı, benzer görüntülerin yaşanacağını gösteriyor. Kürt ve Türk halkları özgürlükleri için, polisin, devletin keyfi yasak ve baskılarına karşı birlikte mücadele etmeli, ayağa kalkmalıdır.