Sağlık Bakanlığı boğaz, baş, kas ağrıları; tat ve koku kaybı veya ishal şikayetlerinden herhangi birinin bulunması durumunda koronavirüs (Covid-19) testi yapılmasına karar verdi. Bakanlığın güncellediği ve test kriterlerini içeren "COVID-19 Rehberi"ne göre artık "boğaz, baş, kas ağrıları, tat ve koku kaybı veya ishal" belirtilerinden her biri, test için yeterli sayılacak.

Daha önce ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı belirtilerinden biri varsa test uygulanıyordu. Kararın alınmasında son dönemde ateş, öksürük şikayetinin azalması, kas ağrısı, baş ağrısı ve koku alamama şikayetinin artmasının etkili olduğu belirtildi.

Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "Artık acil servislere başvuran hastalarda ateş, öksürük, solunum sıkıntısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas-eklem ağrıları, tat-koku alma kaybı veya ishal, güncel rehbere göre COVID-19 açısından incelemeyi gerektiren belirti ve bulgulardan" dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk de "Şu anda da test algoritmaları konusunda çalışma devam ediyor. Meslek gruplarına göre testi de veriler belirleyecek. Hastalar azaldıkça riskli alanlarda testler devam edecek" ifadelerini kullandı.

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da "Şu anda dünya genelinde bulaşların %45’inin artık belirtisiz kişilerden oluştuğu ortaya çıktı. Pandemi başladığında Covid-19 hastalarının %70’inde ateş, öksürük vardı. Ama bu oran ateşte %20’lere kadar düştü. Bu nedenle Bakanlığın boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları, tat ve koku alma kaybı veya ishal gibi belirtileri de Covid-19 vaka tanımına alması uygun olmuş. Hatta kalp ağrıları, ciltte renk değişimleri de bu belirtilere eklenebilir" dedi.