Ankara'da Gezi eylemleri sırasında polis kurşunuyla hayatını kaybeden Ethem Sarısülük'ün, ölümünün 7. yılında vurulduğu yerde yapılan anmaya polis saldırdı. 21 kişinin gözaltına alındığı anmada, baskılara karşı dünyanın her yerinde Gezi Ayaklanması gibi eylemlerin yayıldığına dikkat çekildi.

Gezi eylemleri sırasında Ankara Güvenpark'ta polisin açtığı ateş sonucu katledilen Ethem Sarısülük, vurulduğu yerde anıldı.

Anmaya, Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfı Sarısülük, devrimci örgütler, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler katıldı.

Polis, anma öncesi çevreyi ablukaya aldı. Ethem Sarısülük'ün katledildiği Güvenpark'a bayrak ve ozalit ile girmek isteyen kitleye polis saldırdı. Polis 21 kişiyi darp ederek, yerlerde sürükleyerek gözaltına aldı. Polisin şiddetli saldırısına rağmen anma gerçekleştirildi.

Anmada konuşan Sarısülük'ün avukatı Kazım Bayraktar , Amerika'da polis şiddeti sonucu yaşamını yitiren George Floyd'un ölümüne değinerek "Polisler, cinayet işlediğinde bugüne kadar hep gördük ki, yargı arkalarında durdu. Polislerin cinayet suçlarına teşvikçi oldular. Bu sadece Türkiye'de değil, dünyada da böyle" dedi. Polislerin iktidarın uygulayıcıları olduğunu ifade eden  Bayraktar "Bunun elbet bir karşılığı oluyor. Bunu Amerika'da görüyoruz. Amerika halkı umutlarımızı tazeliyorlar" dedi.

Baskılara ve devletin şiddetine karşı dünyanın her yerinde eylemlerin dalga dalga yayıldığını  söyleyen Bayraktar, örgütlenmenin önemini vurguladı.

HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, Gezi'nin baskıya, zulme karşı bir itiraz olduğunu vurgulayarak, "Bu baskı devam ettiği sürece itirazlarda devam edecektir.Sizler tarihin çöplüğünde çürüyeceksiniz" dedi.

HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Gezi'de, doğuda ve batıda milyonlarca kişinin özgürlük diye haykırdığını söyleyerek Barış Çakan'ın Kürt olduğu için öldürüldüğüne, HDP belediyelerine kayyım atandığına değindi.

Amerika'da Floyd'a yapılan muamelenin Türkiye'de de var olduğunu belirten Hatimoğulları, "Ana akım medya kulağını Amerika'ya çevirmiş ülkenin başkentindeki olayları görmezden geliyor. İktidar sonu geldiği için saldırıyor. Gezi ruhu kazanacak" dedi.

Anma, "Her Yer Taksim Her Yer Direniş", "Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam" sloganlarının ardından sona erdi.