Hükümet, baroların seçimleri, yönetim kurulu yapıları ve baroların Türkiye Barolar Birliği (TBB) Genel Kurulu’na delege seçimi sisteminde değişiklik yapmayı planlıyor.

Meclis açılır açılmaz ilk gündeme geleceklerden birisi baroların seçim sistemine ilişkin kanun taslağı.

İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, “Bizim seçim sistemimizde bir sıkıntı yok”. “Baroları Adalet Bakanlığı’na bağlayabilirler. O zaman da baroları baro olmaktan çıkarıp Adalet Bakanlığı’nın bir birimi yaparlar. Bunların kabul edilecek bir tarafı yok” şeklinde düşüncelerini ifade ediyor.

53 Baro, bu konudaki tepkilerini çeşitli biçimlerde dile getirirken, “Savunma Özgürlüktür” etiketiyle sosyal medya kampanyasıyla buna karşı durmaya çalıştılar.

13 Mayıs akşamı sosyal medyada, saat 21.00’de #SavunmaÖzgürlüktür etiketi ile paylaşım yapan barolar ve avukatlar baroların önemli savunma hakkı için önemli olduğuna dikkat çektiler.

Baroların insan hakları ihlalleri, işkence ve kötü muamelenin karşısında durduğunu belirten avukatlar, baroların yoksullara hukuki destek sağladığını ifade ederek değişiklikten vazgeçilmesini istedi.