Türkiye ve Kürdistan cezaevlerinde Kovid-19'lu vaka sayısı artmaya devam ediyor. Özellikle Silivri Cezaevinde korona vakalarında büyük bir artış yaşanmakta.

Koğuşlar arası yapılan değişimler bulaşımı artırırken, 7 kişilik koğuşlarda 35-40 kişi kalıyor. Balık istifi şeklinde kalınan bu yerlerde salgını durdurmak mümkün değil.

Bakırköy Savcılığı Mayıs’ın ilk haftasında yaptığı açıklamada; Silivri Ceza İnfaz Kurumu 7 numaralı L Tipi Cezaevi’nde koronavirüs belirtileri gözlemlenen ve hemen akabinde sağlık kurumuna sevk edilen 2 tutuklu/hükümlünün Covid-19 testlerinin pozitif çıktığı, İl Sağlık Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde, iki şahısla temasta olduğu değerlendirilen tutuklu/hükümlüler üzerinde kapsamlı bir filyasyon çalışması yapıldığı, testlerde 42 tutuklu/hükümlünün daha Covid-19 testlerinin pozitif çıktığını, Covid-19 tanısı konulan 44 tutuklu/hükümlünün genel sağlık durumlarının iyi olduğunu belirtmişti.

Ancak hükümlü ve tutuklu yakınları çok tedirgin. Yakınlarının ölüme terk edildiklerini belirtiyorlar.

Cezaevi ile ilgili ailelerden gelen bazı bilgiler ise şu şekilde:

-D.Ç. Silivri 7 Nolu Cezaevinde C-7 koğuşunda oğlu olduğunu, avukatının aldığı son bilgiye göre geçen Cuma günü koğuşunda 9 kişide virüs tespit edildiğini, şu an bu sayının15’e çıktığını, testi pozitif çıkanların başka koğuşlara alındığını ancak koğuşlarının kalabalık olduğunu, tüm cezaevinde 1,5 hafta içinde enfekte sayısının 200'ü aştığını, bir kısım hastanın yoğun bakıma alındığını öğrendiklerini belirtmiştir. Yine D.Ç.nin aktarımlarına göre; pozitif çıkan koğuşlarda herkesin birbirinden izole edilmesi gerekirken, başka koğuşlardan insanların fiziki yetersizlik sebebiyle yine aynı kağuşlarda toplanıyor. “Bir gün negatif çıkan insanda ertesi gün pozitif çıkıyor test. Çocuklarımızın sağlığından ve hayatından endişe ediyoruz. Her gün onlarla beraber biz de aynı korkuyu yaşıyoruz. Benim oğlum dahil birçok kişinin kararı henüz onanmadı ve istinaf temyiz aşamasında. Birçok insan tutuksuz yargılanırken bizim çocuklarımızın bu şartlarda tutuklu kalmasına göz yumuluyor.”

-“Silivri L tipi kapalı cezaevinde oğlum Y. S.nin yattığı 7 Nolu Cezaevi C7 Koğuşunda 30 Nisan’da görülen belirtilerle, 1 Mayıs’ta hastaneye kaldırılan harp okulu öğrencisinde korona çıktı ve 3 Mayıs Çarşamba günü yapılan tahlilde oğlumun da pozitif olduğu tespit edilmiştir. 13 Mayıs akşam saatlerine doğru kampüs içerisindeki devlet hastanesine götürdüklerini arayan gardiyandan öğrendik, ‘tahlillerde problem çıkmadı’ deyip tekrar içeriye alındığını, avukatımız cezaevi müdüründen bugün öğrendi. Koronalıları ayrı bi yere almışlar. Ayrıca 6 Mayıs’ta pozitif çıkan birisi ile ilgili 7 Mayıs akşamına doğru devlet hastanesine giriş yapılmış, tahlil yapıp hemen geri çıkarıp koğuşa alıp grip/nezle teşhisi koymuşlar ve soğuk algınlığı ilacı, gargara ve C vitamini vermişler. Bu şekilde sorumluluğu üzerlerinden atmaya çalışıyorlar. Çocuklarımız ölüme terk edilmiştir ya da bu korona olayı bu kadar basit bir vaka her gün haberlerde izlediklerimiz yalan dolan. Dışarıda bile sokağa çıkma yasağı uygulandığı halde bu şekilde yayılan bir virüsün kapasitenin çok üzerinde doluluğu olan koğuşlarda nasıl yayılmaz, ayrıca temas olayı güvenli mesafe ve yeterli hijyen koşulları da bulunmamaktadır. Yaşama hakki kimsenin elinden alınamaz, insani ve vicdani olarak acilen harekete geçilmesi ve çocuklarımızın tahlİye edilmesi lazım.”

-Silivri 5 No’lu Kapalı Cezaevinde kalan Z.A. annesi ile yaptığı telefon görüşmesinde; ateşinin olduğunu bu nedenle 2 defa revire götürüldüğünü, daha sonra çağırılan ambulansta bir örnek alındığını ancak niçin örnek alındığına dair kendisine bilgi verilmediğini ve hastaneye götürülmeden koğuşuna geri gönderildiğini aktarmıştır.

-“Abim Silivri 2 No’lu Kapalı Cezaevinde kalmaktadır. Geçen hafta yaptığımız telefon görüşmesinde yemeklerin az verildiğini söylemişti. Abimin koronavirüs nedeniyle hayatından endişe etmekteyiz. 15 kişilik koğuşta 45 kişi kalıyorlar ve açık cezaevindeki tahliyeler nedeniyle yemekler çok sıkıntılıymış.”

-Silivri 7 No’lu Kapalı Cezaevinde koğuşta 43 kişi kaldıkları, içeride salgın olduğu, ishal, kusma gibi şikayetlerle 30 kişinin aynı sıkıntıyı yaşadığı, haftalardır kantin sorunu olduğu, sabun, şampuan ve peçete verilmediği, bulaşık deterjanıyla banyo yapıldığı, mahpusların soğuk su ile yıkandığı,

-Silivri 7 No’lu Cezaevinde C-7 koğuşunda bir kişi de Kovid-19 testinin pozitif çıktığı, koğuşta bulunan 45 kişinin büyük risk altında olduğu ve hiçbir önlem alınmadığı,

-Silivri L Tipi 5 No’lu Kapalı Cezaevinde kalmakta olan M.E ailesine; hastalık belirtilerinden kuru öksürük şikayetleri olduğunu, kaldığı koğuşta kronik hastaların bulunduğunu, kişisel temizlik malzemelerin verilmediğini, düzenli olarak soğuk ve sıcak suyun akmadığını, koronavirüs salgınıyla ilgili yeterli bilgi verilmediğini, yemekhanelerde temizlik, hijyen ve sosyal mesafe kuralına uyulmadığını, yemeklerin sağlıksız ve kötü çıktığını, karantina odalarının bulunmadığını iletmiştir.

-Silivri 8 No’lu Kapalı Cezaevinde kalan H. O.nun kardeşi, Covid-19 testi pozitif çıkan hastalar olduğu ve onlarla temas halinde olduklarını, cezaevi yönetiminden test yapılmasını talep ettiklerini ve olumsuz cevap geldiğini söyledi. “Abim koğuşlarda çok kalabalık kaldıklarını söylüyor. Abimin hayatından endişe ediyoruz. Abimin isteği üzerine test yapılmasını istiyoruz.”