Ardı ardına geliyor doğal ve doğal olmayan afetler. Önceki akşam Van Bahçesaray’da yaşanan çığın ardından dün yaşanan ikinci çığda da hayatını kaybedenlerin sayısı bugün 41’e yükseldi.

4 Şubat Salı günü bir minibüs çığ altında kalmıştı. Yapılan çalışmalarla minibüsün içinden 6 kişi sağ olarak kurtarıldı. Hava karardığı için ara verilen kurtarma çalışmalarına 5 Şubat Salı günü devam edildi. Ancak bu defa ikinci bir çığ daha düştü ve arama kurtarma ekipleri kar altında kaldı…

Arama kurtarma çalışmaları gece verilen aranın ardından bu sabah da devam etti. Yaklaşık 100 kişinin yaralı olarak kurtarıldığı felakette yaşamını yitirenlerin sayısı 41 olarak açıklandı ancak hala çığ altında kalan kişilerin sayısı bilinmiyor… Yeni bir çığ yaşanması tehlikesine karşı tüm ekipler ve halk bölgeden uzaklaştırıldı. Ancak gerçek ölü sayısının kamuoyundan gizlendiği söyleniyor.

Devlet erkanını çığ alanına taşıyan helikopterin 2. çığın yaşanmasına neden olduğu; kapanan yolu uyarılara aldırmayıp iş makineleri ile açtırmaya çalışması; karakoldan gönderilen zırhlı araçların yarattığı titreşimin neden olduğu; arama kurtarma ekiplerinin profesyonellerden değil de koruculardan oluştuğu söylentileri var.

Önce deprem, sonra çığ… Ve bugünlerde artan yağışlarla baş göstermesi beklenen seller… ardı ardına yaşıyoruz doğal felaketleri. Önüne geçmek her ne kadar mümkün olmasa da, yaşandığında etkileri en aza indirmek, en az hasarla atlatmak olası. Yeniden hatırlatmayı gerekli buluyoruz: Felaketleri önleyemeyiz ama rantı değil insanı önceleyen bir sistem ile, sosyalizm ile hasarları en hafif atlatabiliriz.