Adliyede Boykot Var

İstanbul Barosu, İstanbul’da “dünyanın / avrupanın en büyük adliyesi sloganlarıyla inşa edilen adliyelerin AVM gibi işletildiğini söyleyerek, adliyelerde “Boykot” çağrısı yaptı.

Çağrıya destek veren Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi de bir açıklama yayınlayarak boykotu destekledi.

ÇHD yaptığı açıklamada “Adliye içerisindeki yargı görevi ‘zorunlu mevcudiyet’ olarak algılanan avukatlar ile yurttaşlar müşteri gibi algılanmakta; yetersiz çay-sigara balkonlarına, fahiş fiyatlarla satılan sağlıksız çay, kahve ve yemeklere mahkum edilmektedir. ‘Adliye AVM’lerin içerisinde bulunan dükkanlardaki fiyatlar ise hakim, savcı ve memurlar ile avukatlar ve yurttaşlara farklı uygulanmakta, açık bir eşitsizlik yaratılmaktadır. Kalem personeli olan kamu emekçilerine verilen yemek katkı payı nedeniyle fiyat farkı anlaşılır olmakla birlikte, hakım ve savcılara uygulanan indirimli fiyatlar ve farklı alanlarda, ayrıcalıklı hizmet kabul edilemez.

Rant döngüsünün uzantısı olan işletmelerdeki işçiler düşük ücretlerle ve ağır koşullarda çalıştırılmakta, avukatlara ve yurttaşlara sağlıksız ve son derece kötü ürünler fahiş fiyatlara satılmaktadır” diyen ÇHD, taleplerini de şöyle sıraladı:

“-Adliyelerdeki milyonluk ihaleleri içeren rant döngüsü son bulmalıdır

-Adliyede görevi gereği bulunan ve yurttaş olarak yolu düşen herkese hizmet için ayrılan tüm alanlar kazanç kapısı olarak görülmemeli, sosyal hizmet alanı olarak düzenlenmelidir.

-Yetersiz kafe vb. alanlar artırılmalı, fiziki koşulları temiz ve sağlıklı hale getirilmelidir.

-Yiyecek ve içeceklerin fiyatları makul bir düzeye çekilmelidir.

-Hakim ve savcılar ile avukatlar ve yurttaşlara farklı fiyat uygulanmasına son verilmelidir

-Adalet Komisyonlarının bileşimi, görev ve işleyişi yeniden düzenlenmeli, Adalet Komisyonları’nda Baro temsilcileri de doğal üye olarak yer almalıdır.”

ÇHD açıklamasını şu çağrıyla sonlandırdı:

“Yaşanan sorunlara karşı tüm meslektaşlarımızı ve yurttaşları adliyelerdeki kafe, kantin, yemekhane ve diğer işletmeleri boykot etmeye çağırıyor, İstanbul Barosu’nun boykot kararına, eylem ve etkinliklere destek vermeye davet ediyoruz.”