“Bu suça ortak olmayacağız” bildirisinin yayınlanmasının 4’üncü yıl dönümünde bir araya gelen Barış Akademisyenleri bir açıklama yaparak; metinde geçen sorunların bütün canlılığı ile ülke gündeminde yerini koruduğunu söylediler.
2016 yılında imza attıkları bildiri nedeniyle üniversitelerden ihraç edilen Barış için Akademisyenler, 11 Ocak günü İstanbul Tabip Odası’nda “Türkiye’nin ve Akademinin yılı” başlıklı panel gerçekleştirdi.
“Gasp edilen haklarımızı geri alacağız” pankartının asıldığı panelde ilk olarak Barış Akademisyenleri’ni anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından ortak açıklama Barış Akademisyenleri Leyla Şimşek Rathke ve Emre Tansu Keten tarafından yapıldı.
Akademisyenler açıklamada, “Darbe girişimi ve cemaat yapılanmalarıyla hiçbir ilişkimiz olmadığı bilindiği halde FETÖ şüphelisi diye yazılarak hak arama yollarımız kapatıldı. İtibarımız lekelenmeye çalışıldı. KHK’liler olarak sağlık ve sosyal güvenlik sigortalarımız iptal edildi. Kamu görevinden men edildik, pasaportlarımız iptal edildi, eşlerimiz ve çocuklarımız da bizimle beraber cezalandırıldı. Ülkeden çıkmamız veya yurdumuza geri dönmemiz fiilen yasaklandı. Yurttaşlık haklarımız askıya alındı. Sivil ölüme mahkum edildik” denildi.
Son on yılda toplumsal mücadelelerle kazanılan demokratik hak ve özgürlüklere yönelik saldırıların arttığı; kamu yararını gözeten kişi, kurum ve uygulamaların planlı bir şekilde tasfiye edildiği; üretilen değerlerin talan edildiği; demokratik hak ve özgürlüklerimize, yaşamlarımıza ve yaşam alanlarımıza saldırıldığı anlatılarak, akademinin de ciddi darbe aldığı vurgulandı.
Açıklama, “Üniversitelerden uzaklaştırılmış, işinden edilmiş, evleri basılmış, medyada hedef gösterilmiş Barış Akademisyenleri olarak yaşadıklarımızın telafisi mümkün değil. Ancak şimdi hep birlikte daha güçlüyüz. Bu gücü, türlü baskılara rağmen hakikatin yanında bir arada durarak kazandık, birbirimizle dayanışmaya ve haklılığımızı erişebildiğimiz her platformda duyurmaya devam ediyoruz: Bu suça ortak olmadık, olmayacağız!” sözleriyle tamamlandı.
Açıklamanın ardından CHP’li Sezgin Tanrıkulu ve HDP Milletvekili Oya Ersoy da konuşma yaptı. Ardından moderatörlüğünü Meriç Eyüboğlu’nun yaptığı ve kendisi de ihraç edilen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, ihraç edilen akademisyenler Meral Camcı ve Mehmet Cemil Ozansü’nün konuşmacı olduğu “Barış, Emek ve Hak Mücadeleleri” başlıklı panele geçildi.
Panelde ilk olarak söz alan Gergerlioğlu, yaşanan her sorunun dünyada çözümü olduğunu ancak bu sorunlara Türkiye’de çözüm bulunmadığını ifade etti. Barış akademisyenleri Meral Camcı ve Mehmet Cemil Ozansü, Türkiye’de son 4 yıldır yaşanan siyasi süreç hakkında birer sunum yaptı. Panel “KHK deneyimleri, hak gaspları ve mücadele olanakları” başlıklı forumun ardından son buldu.