< İran’dan ABD’ye Misilleme

Kasım Süleymani’nin ABD tarafından öldürülmesinin ardından İran misilleme yaparak gece saatlerinde ABD askerlerinin konuşlandığı Irak’ın batısındaki Eyn el Esad hava üssüne füze saldırısı gerçekleştirdi.

İran tarafından 02.00’de ateşlenen 22 balistik füzeden 17'si Anbar'ın batısında Ayn Al-Asad AB'yi; 5’i Erbil'de Al-Harir AB'yi vurdu. Irak ordusu kendilerinde kayıp olmadığını söylerken İran Devlet televizyonu ABD'de 80'den fazla ölü olduğunu söyledi.

Açıklama yapan Pentagon, 12’den fazla balistik füze düştüğünü, can kaybı olmadığını söyledi. ABD Başkanı Donald Trump da ‘durumu yakından takip ettiğini’ duyurdu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu da yaptığı açıklamada, ABD’nin bu saldırıya cevap vermesi halinde "Çok daha sert ve ezici" karşılık verileceğini ve İran topraklarının vurulması durumunda Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail'in de hedef alınacağını kaydetti.

İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney "Dün gece, ABD’ye atılmış bir tokattı" diyerek Amerikan askerlerinin bölgeyi terk etmesi gerektiğini söyledi.

Artan gerginlik üzerine Fransa da vatandaşlarına ‘İran’a gitmeme’ uyarısı yaptı.

Bu gelişmeler sırasında İran’da Ukrayna havayolu şirketine ait Boeing 737 tipi bir yolcu uçağı düştü. 170'i aşkın kişiyi taşıyan uçakta kurtulan olmadı. Fars haber ajansı uçağın teknik sorunlardan dolayı düşmüş olabileceğini duyurdu.

Gelişmeleri takip ediyoruz