< < Dijital Takograf Nakliyecileri İsyan Ettirdi

Dijital takograf uygulamasını protesto eden kamyoncular, iki gündür pek çok yerde eylemde.

“Dijital Takograf” ya da “Sayısal Takograf”, 1 Ocak itibarıyla karayolu ile yolcu ve eşya taşımacılığı yapan ticari araçlarda kullanılması zorunlu hale gelen bir cihaz.

Nakliyeciler ise “Türkiye'nin dört ilinde sistemin altyapısı yok ve biz akıllı telefonu zor kullanıyoruz” diyerek eylem yapıyorlar. Sayılsa takograflar, bir nevi araçların karakutusu görevi görecek ve verilerine anında ulaşılabilecek. Ancak kamyon ve otobüs şoförleri bu uygulamanın altyapısının olmadığını, kendilerinin akıllı telefon bile kullanmadıklarını söyleyerek eski sistemle devam etmek istiyorlar.

Yeni sisteme göre yetki belgesi sahipleri Ocak-2020 içerisinde indirdikleri sayısal takograf verilerini, en geç Şubat-2020 sonuna kadar ve aynı şekilde sonrasında da her ay indirdikleri verileri en geç takip eden ayın sonuna kadar göndermekle yükümlü olacak.

Dün de bir grup nakliyeci TEM Otoyolu Tuzla-Orhanlı mevkii Ankara istikametini trafiğe kapattı, Ankara istikametinde uzun araç kuyrukları oluştu.

Yolu kapatıp korna çalan nakliyecilerle polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Polisler kısa sürede kamyoncuları ikna ederek yolu açtı.

Orhanlı Nakliyeciler Derneği Başkanı bir açıklama yaparak "Kamyoncu esnafı zor durumda, nakliyeci esnafı zor durumda. Son zamanlarda çıkan mevzuatla ilgili sıkıntılar, kamyoncunun ve nakliyecinin belini bükmüş durumda. 2020 yılı itibariyle başlayan belge zorunluluğu, nakliyecinin fatura kesemiyor olması sektör açısından çok büyük problem oluşturmaktadır" dedi.

Bir diğer kamyoncu ise “Bu sistemin henüz altyapısı yok; ama bizden bu uygulamayı kullanmamızı istiyorlar. Hiç birimizin mail adresi yok, indirme makinemiz yok, e-devlet üzerinden yapılacak fatura sistemini bilmiyoruz. Bunlar bize anlatılmadan, öğretilmeden kanun olarak uygulanıyor. Biz buna karşıyız. Umarım yetkililer sesimizi duyar” dedi.

Kırıkkale Kamyoncular Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi ise “Bu yeni çıkan dijital takograflarda 4,5 saat yol, ardından ise 45 dakika dinlenme gösteriyor. Türkiye'de nakliye sektöründe 850 bin araç var, İstanbul yolunda kaç tane park yeri var” diyor.

Konya’da da nakliyeci esnafı bu yönetmeliği protesto etmek amacıyla kontak kapattı. Ankara-İstanbul kara yolu üzerinde bulunan kamyon garajında buluşan yüzlerce kamyoncu, yeni uygulamanın alt yapısının yetersiz olduğunu savunarak iptalini istedi.

Ankara’da yaklaşık 100 nakliyeci, TEM Otoyolu’nun Akıncı Gişeleri’nde toplandı. Şoförler, TIR ve kamyonlarla İstanbul yönünü ulaşıma kapattı. Jandarmanın uyarısına rağmen şoförler yolu açmadı. Uzun süre sonra ikna edilebilen nakliyeciler, araçlarını kaldırarak yolu ulaşıma açtı.

Kırıkkale’de eylem yapan yaklaşık 50 nakliyeci de, Kayseri-Ankara karayolunu yaklaşık yarım saat trafiğe kapattı. Eylem nedeniyle karayolunda uzun kuyruklar oluştu. Kırıkkale Emniyet Müdür Yardımcısı ve Trafik Şube Müdürü Hacı Ömer Aktürk, kamyoncularla görüştükten sonra karayolu yeniden trafiğe açıldı.

Nevşehir’de de bir grup nakliyeci, Adnan Menderes Terminali ve Çardak Yolu’nu trafiğe kapatarak yeni uygulamaya tepki gösterdi. Yaklaşık 1 saat süren eylemin ardından yol yeniden ulaşıma açıldı.

Bir diğer nakliyeci ise “Yeni sisteme göre, ben malı indirdikten sonra 6 saat içinde maliyeye bildirim yapmalıyım. Yoksa bana ceza gelecek. Biz daha akıllı telefon kullanmayı bilmiyoruz. Yeni çıkan takografı kullanma bilincimiz yok bizim. Zaten vergilerimizi ödeyen insanlarız biz. Bu dijital takografı, e-faturayı istemiyoruz biz” diyor.

Çorum’da, Çorum- Ankara karayolunda, kamyon ve TIR’ları ile toplanan çok sayıda sürücü, hayata geçirilen yeni uygulamaya tepki gösterdi. Çorum Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanı, “Avrupa’ya ayak uyduralım diyoruz ama kamyoncular Avrupa’da 9 saatte 800 kilometre yol gidebiliyor. Ancak biz Türkiye’de 350-400 kilometreyi zor gideriz. Bu bizim faydamıza olabilir ancak alt yapımız yetersiz. Biz bu uygulamanın ertelenmesini istiyoruz. İkinci bir konu ise buradan yükü yüklediğinizde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı veri tabanına 6 saat içerisinde bildirmemiz gerekiyor. Bunun da alt yapısı hazır değil. Üçüncü bir konu ise e-fatura. Bizim kamyoncumuz tuşlu telefonu dahi zor kullanıyor. Biz 24 saat çalışıyoruz para kazanamıyoruz. 24 saatte para kazanamıyorsak 9 saatte nasıl para kazanırız” dedi.

Karaman’da Karaman Lojistik Kooperatifi üyesi 105 şoför, Organize Sanayi Bölgesi’nde toplanıp, Konya yoluna kadar konvoy eşliğinde giderek, 1 Ocak’ta yürürlüğe giren ‘Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi’ni protesto etti. 105 TIR’ın aynı anda çıkarak konvoy eşliğinde seyir halinde olduğunu gören polis de, araçları durdurdu. Kooperatif Başkanı sistem için gerekli alt yapının hazır olmadığını söyleyerek “Devletimiz önce alt yapıyı yapsın, sonra bizden istesin. Bu sisteme ‘U- ETDS‘ deniyor. Ticaret Odası’na soruyoruz kimse bu konuyu bilmiyor. Bugünden itibaren yük bildirimi yapılması gerekiyormuş ama sistem yok. Bizlerden 400 lira para alınıyor; ama sistem yok deniyor” dedi.

Konya’da bugün gerçekleştirilen eyleme ise polis saldırdı. Şoförler, Konya Kamyon Garajı’nda eylem düzenledi. Ardından İstanbul Yolunu trafiğe kapatmak isteyince polis saldırdı. Polis bazı eylemcileri yere yatırarak ters kelepçe ile gözaltına aldı.