Kayıplar Bulunsun, Failleri Yargılansın

İHD İzmir Şubesi, 28 Aralık saat 13.00'da Konak Eski Sümerbank'ta toplanarak gözaltında kaybedilen İsmail Bahçeci'nin akıbetini sordu.

Burada okunan açıklamada, "İsmail BAHÇECİ, Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda öğrenciydi. Okulundaki öğrenci derneğinin kurucusu ve başkanıydı.

Defalarca gözaltına alındı, ağır işkenceler gördü. 1991 yılında Adana’da gözaltına alındı ve sekiz gün boyunca gözaltına alındığı inkâr edildi. Serbest kaldıktan sonra ev baskınları ve aramalar hep devam etti" denildi.

İsmail Bahçeci'nin en son 24 Aralık 1994'te İstanbul Levent civarında dört sivil kişi tarafından gözaltına alındığı, son sözlerininse "Beni gözaltına alıyorlar. Beni kaybedecekler" olduğu, bu olaydan sonra ev baskınlarının sona erdiği söylendi. Bahçeci'nin ailesini arayarak onun arkadaşı olduğunu söyleyen birinin "Oğlunuz gözaltında, ona sahip çıkın, işkence görmesin" demesinin ardından ailenin oğullarını aramaya başladığının belirtildiği açıklamada baba Şehmuz Bahçeci'nin 2004 Ağustos'unda vefat ettiği söylendi.

25 yıldır faillerin bulunması adına etkin bir çalışma yürütülmediği vurgulanan açıklama "Bizler unutmuyoruz. Vazgeçmiyoruz. Susmak bizi güvensiz bir geleceğe sürükler. Unutmak, işlenen insanlık suçlarının yeniden işleneceği iklimi yaratır. Cezasızlık yaşanan travmaların daha da derinleşmesine yol açar ve bütün bunlar çocuklarımızın geleceği için tehlike yaratır. Devlet gözaltında kaybetme suçundaki sorumluluğunu kabul etmeden, gözaltında kaybedilenlerin akıbetini açıklamadan ve gözaltında kaybetme suçunun fail ve sorumluları yargılanıp cezalandırılmadan yürüdüğümüz hakikat ve adalet yolunda tek bir adım geri atmayacağız.İnsan Hakları İzmir Şubesi olarak bir kere daha yineliyoruz, kayıplar bulunsun, failleri yargılansın" sözleriyle sona erdi.