“Kanal İstanbul'u İstemiyoruz”

“Kanal Değil İş, Çılgın Proje Değil, İnsanca Ücret Lazım” diyen DİSK, 27 Aralık günü Beşiktaş’ta bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması düzenledi.

Sabahın ilk saatlerinden itibaren müdürlük önüne gelen halk projeye öfkeli. Orta yaş üstündeki insanlar “biz yaşadık yaşayacağımızı ama bu projeyi durduramazsak torunlarımıza yanıt veremeyiz” dediler. Kimisi bastonuyla kimi de tekerlekli sandalyelerle yağmur altında ayakta sıra bekliyordu.

DİSK Yönetim Kurulu Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu geldiğinde kitle alkışlayarak “Kanal İstanbul'u istemiyoruz” dediler. Arzu Çerkezoğlu burada yaptığı açıklamada “İstanbul halkının iradesi hiçe sayılarak dayatılan Kanal İstanbul projesi ekolojik/çevresel bir felakete yol açacak, İstanbul'u susuz bırakacak bir yıkım projesidir. Halkın cebinden çıkacak on milyarlarca lira bu yıkım için heba edilmek istenmektedir...

Kanal İstanbul’a 110 milyar TL gömmek isteyenler asgari ücretli işçiye günlük 10 TL zammı reva görmüş, asgari ücretten vergi almaya ‘devam’ demiştir.

Dar tanımlı işsiz sayısı 4,5 milyonun, geniş tanımlı işsiz sayısı 7 milyonun üzerine çıkmıştır.

İşsiz sayısı son bir yılda 817 bin kişi artmış istihdam son bir yılda 623 bin kişi azalmıştır.

Her 4 gençten biri işsizdir.

Her 4 işsizden biri üniversite mezunudur.

Tarım dışı issizlik%16, genç işsizlik %27’lere yükselmiştir.

İŞKUR’a göre Ocak-Ekim 2019 arası İstanbul’da 440 bin kişi işini kaybettiği için işsizlik ödeneği başvurusunda bulunmuştur.

Türkiye’nin ve İstanbul’un sorunu işsizliktir.

Kanal İstanbul projesinin 75 milyar TL’si inşaat bedeli, 23-35 milyar TL si İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yapmak zorunda kalacağı ek yatırımlar olmak üzere yaklaşık 110 milyar TL...

Bütün Türkiye gibi İstanbullular da ekonomik krizin ve işsizliğin ağır yükü altında eziliyor. Yüzbinlerce İstanbullu depreme dayanıksız konutlarda çaresizce depremi bekliyor.

Kanal İstanbul’a harcanacak parayla yüzbinlerce işsize iş bulunabilirken, bu projeyle bir avuç inşaatçıyı ve arsa spekulatörlerini zengin edileceği vurgusu yapıldı.

Devlet iş sağlasın dediğimizde devletin parası yok diyenler 110 milyarı heba etmeye hazırlanıyor. Ülkeyi yönetenleri bir kez daha akla bilime doğaya ve halkın iradesine saygı duymaya çağırıyoruz” dedi.

Açıklamanın ardından DİSK Yönetim Kurulu üyeleri ve işçileri Kanal İstanbul projesine itiraz dilekçelerini İl Müdürlüğü’ne sundu.