< “Öfkenizi Bize Değil Firmaya Yöneltin”

Diyarbakır’da Haber-Sen, PTT Posta İşletme Merkezleri’ndeki personel yetersizliği ve mobbing uygulamasına ilişkin bir basın açıklaması yaptı.

Postane çalışanlarının “Köle değil emekçiyiz!”, “PTT’nin personel politikası iş barışını bozmaktadır” pankartları açılan basın açıklamasında 6 yıl önce PTT’nin anonim şirkete dönüştürülme süreci anlatıldı.

Basın açıklamasını okuyan Haber-Sen Örgütlenme Sekreteri Mehmet Yılmaz PTT’nin hizmet anlayışından uzaklaşıp kar hırsıyla önüne gelen firmayla anlaşma yapıp iş yükünü PTT emekçisinin sırtına yüklediğini vurguladı.

Sonuç olarak PTT emekçilerinin sürekli halkla karşı karşıya geldiğini ve sözlü-fiziki şiddete maruz kaldıklarını söylendi.

Diyarbakır’da yaşanan olumsuzlukların sebebinin uzun süredir personel alımı yapılmaması olduğunu söyleyen Haber Sen acil personel alınması gerektiğini ve emekçilerin sorunlarının görmezden gelinmememesi gerektiği söylendi.

PTT emekçileri, 5 Aralık günü de İstanbul’da iş bırakarak açıklama yapmışlardı. Acıbadem’de bulunan Kadıköy ve Üsküdar dağıtım merkezlerinde işçiler, fazla posta dağıttırıldığı ve mevzuata aykırı çalıştırıldıkları gerekçesiyle yetkililerle konuşmak istemiş, ancak tehdit ve hakaretlere maruz kalınca iş bırakmışlardı.

Taşeron PTT işçilerinin kurduğu PTT Kargo-Sen, PTT yönetiminin her geçen gün yeni yeniş firmalarla anlaştığını ve kargo yükünün her geçen gün arttığını söyledi. Son haftalarda kapitalizmin tüketimi artırmak için başlatığı Black Friday kampanyası nedeniyle de taşımak zorunda oldukları kargoların neredeyse 5 kat arttığını söyleyen işçiler, “Black Friday işçiler için zulüm demek. Şöyle düşünelim, normalde 5 gönderi olan yerde böyle kampanya zamanları 55 gönderi oluyor, ama çalışan sayısı aynı kalıyor ve aynı hızda teslim etmemiz bekleniyor bu fiziksel olarak imkansızdır” diyorlar.

Sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışan işçiler şöyle diyor: “Kamuoyundan ricamız kargolarının geç kalmasından şikayet ederken bizlere çektirilen bu zulmü de şikayet etsinler. Yaşadıkları mağduriyetin öfkesini işçilere değil taşeron firmalara ve kuruma yöneltsinler. Biz işçiler hiç bir şekilde kimseyi mağdur etmek istemiyoruz fakat bize dayatılan çalışma koşulları artık bunu imkansız kılmaktadır. Üç kuruş maaşla her gün küfürlerle tehditlerle 15-20 kg yükle 10-15 km yol yürümek insanlık dışı koşullardır. Bizler bizzat PTT’de çalışan taşeron işçilerin resmi sendikasıyız ve PTT’de yaşananları en iyi bilen bizleriz. Bu tagin açılmasına neden olan mağduriyetin sorumlusu biz işçiler değil, her gün iş yükünü arttırıp yeni personel alımı yapmayan firmalar ve kurumdur. Bizler köle değiliz, halk da müşteri değildir! Taşeron sistemi kaldırılıp kamu kurumunun gereklilikleri sağlanmadıkça bu mağduriyetin giderilmesi mümkün değildir! #pttkargo”