< 96’dan Bugüne Zindan Savaşları Devam Ediyor

 

Tutsaklarla Dayanışma İnsiyatifi, 96 Ölüm Oruçlarının yıldönümünde bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, 21 yıl önce tutsakları teslim almak ve tecrit uygulamak isteyen devlet F tiplerine geçişin bir aşaması olan “tabutluk” hücre tipi hapishaneleri devreye sokmak istediği hatırlatılan açıklamada, bu saldırıya cevap olarak o güne kadarki en büyük ölüm orucu eyleminin başladığı söylendi.

Eylemin talepleri:

Tabutluk genelgelerinin iptal edilmesi;

Eskişehir, Kastamonu, İnebolu, Kırklareli, Kütahya, Sinop ve Sakarya hapishanelerinin kapatılması;

Tutsak yakınlarına yönelik saldırıların durdurulması;

Tutsakların tedavilerinin ve duruşmalara çıkmalarının önündeki engellerin kaldırılması idi. 355 Ölüm Orucu ve 2174 açlık grevi eylemcisinin katıldığı eylem, 69 gün sürdü. 12 kişinin ölümsüzleştiği eylemde tutsakların mücadelesi sonucu devlet geri adım attı, bir süre için de olsa hücre hapishanelerin yapımı durduruldu. F tipi zindanlara ancak 2000 19 Aralık’ında katliamla geçilebildi.

OHAL koşullarında şartları iyice ağırlaşan zindanlarda mücadelenin hala sürdüğü söylenen açıklama, “Biz tutsak yakınları, aileleri ve yoldaşları olarak tutsakların yürüttükleri bu mücadelede yanlarındayız. 96 Süresiz Açlık Grevi ve Ölüm Orucundan bu yana kızlarımızın, oğullarımızın, eşlerimizin ve yoldaşlarımızın yürüttükleri bu mücadeleye destek verdik/vereceğiz! Onların içeride yürüttüğü mücadeleyi dışarıya taşıyacağız! Onların sesi, onlara ses olacağız!” denilerek bitirildi.