Amed'de büyükşehir belediyesine atanan kayyum eylemleri 50. gününe ulaştı.

Amed halkı iradelerini bırakmayacağını her gün olduğu gibi bugün de haykırırken, beyaz tülbentli anneler de yine alandaydı.

Bugün alana hakim olan slogan ise, Rojava’ya başlatılacak harekata karşı "Biji Berxwedane Rojava" sloganıydı. Bu sloganı atan kitleye polis sık sık ses aracından yaptığı uyarıyla müdahale etti.

Saat 13.00’te başlayan basın açıklamasında ilk sözü alan HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan oldu. Ceylan Kürtçe yaptığı konuşmasında 50. gününe ulaşan eylemlere ve Rojava’ya başlatılmak istenen harekata değinerek, mücadelelerinin her şekilde devam edeceğini belirttikten sonra sözü Diyarbakır milletvekili Saliha Aydeniz aldı.

Aydeniz sözlerine kitleyi selamlayarak başladı, "50 gündür irade gaspına sömürge hukukuna karşı direniyoruz. 2016 kayyumlar atandığında ne kadar haksızlık ne kadar hukuksuzluk ve yolsuzluk yapıldığını biliyoruz. Onlarda biliyorlar. Arkadaşlarımız bu yolsuzlukları çarşaf çarşaf belgelerle açıkladıkları için görevlerinden alınarak yerlerine kayyumlar atandı. Bugün kürtlerin üzerinden bir savaş hukuku dayatılıyor. Bizler de bir kere daha söylüyoruz savaşla yıkımla katliamla bir yere varamayacaksınız. 100 yıllık politikalarınız karşısında bu halk diz çökmedi çökmeyecek. Bizler haklı olduğumuzu biliyor halkların birlikte yaşayacağına olan inancımızla direniyoruz. Bugün kendi meşruiyetini tartıştıranlar, Rojava’ya bu sebeple saldırmak istemektedir. Rojava’ya saldırmak, Suriye’ye barışı getirmedi. Göçler insan hakları ihlalerine sebep oldu. Rojava’ya saldırmak, halkların birlikte yaşayabilmelerine saldırmaktır" diyerek sözlerini bitirirken, konuşması "Biji Berxwedane Rojava" sloganıyla kesildi.

Etkinlik 10 dakika oturma eyleminin ardından sona erdi.

Amed/Mücadele Birliği