Soma Holding ve Uyar Madencilik’ten tazminat hakları ödenmeden işten atılan Maden işçileri, 5 Ekim günü Soma’dan Ankara’ya; ölen 301 arkadaşları için 301 km yol yürüyeceklerini duyurmuştu. Ancak işçilerin yola çıkar çıkmaz attıkları her adım, polis ve jandarma engeliyle karşılaştı.

Aradan geçen 5 yıla, mahkeme kararlarına, verilen sözlere rağmen hakları ödenmeyen madenciler yürüyüş yapacaklarını ilk duyurduklarında Soma Kaymakamlığı yürüyüşün yasaklandığını ilan etmişti. Ancak işçiler ve Bağımsız Maden İş Sendikası, ne olursa olsun bu yürüyüşü gerçekleştireceklerini söyleyerek tüm emek dostlarından destek ve yardım istediler. Sendika, Kaymakamlığın yasaklama kararını Manisa 1. İdare Mahkemesi tarafından kaldırttı.

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası öncülüğünde 3 bin 500 işçiyi temsilen yapılacak yürüyüş başlamadan önce işçiler Soma Cengiz Topel Meydanı’ndan buluşarak basın açıklaması yaptı, ardından katliamda hayatlarını kaybeden arkadaşlarının mezarlarını ziyaret ederek, yürüyüşe başladı.

Madenciler, Kırkağaç Çamı mevkiinde jandarma tarafından durduruldu. Yaklaşık 3 saat bekletilen an yaklaşık 50 işçi, “Yolumuz açılsın, dönmeyeceğiz ve yürüyeceğiz” diyerek oturma eylemine başladı. İdare Mahkemesinin kararına rağmen, jandarma yürüyüşü sürdürebilmeleri için Kırkağaç Kaymakamlığı’ndan izin alınmasını dayattı.

Maden işçileri ise “Ankara’ya gidip bizi duymayan, görmeyen devlete sesimizi duyurmak istiyoruz. Bir kere yola çıktık, geri dönmeyeceğiz” diyor.

Yaklaşık 50 işçi, gece Kırkağaç Çamı mevkiinde kurdukları çadırda geçirdi geceyi. Kurdukları çadırların önünde gece boyunca halaylar çeken işçiler, “Direne direne kazanacağız” sloganı attı.

Sabah yürüyüşlerine devam etmek isteryen işçiler yeniden jandarma engeliyle karşı karşıya kaldı. İşçiler “Ölmek var dönmek yok” diyerek alanda yürüyüş için bekleyişini sürdürüyor.