50 yıl önce Beyazıt Meydanı’nda katledilen Taylan Özgür, vurulduğu yerde ailesi ve yakınları tarafından anıldı.

23 Eylül 1969... 68 kuşağı öğrenci hareketi liderleri ve THKO kurucularından 21 yaşındaki Mustafa Taylan Özgür’ün Beyazıt Meydanı’nda polis kurşunuyla katledildiği gün... İstanbul Üniversitesi’ne bir toplantıya gelen ODTÜ’lü Taylan Özgür, THKO’nun ölümsüzleşen ilk savaşçısı oldu. Devlet Taylan Özgür’ün üzerinden 2 tabanca çıktığını ve çatışmada öldüğünü açıklasa da, görgü tanıkları tek el kurşunla katledildiğini söyledi; katilleri hala bulunamadı...

Taylan, 5 bin öğrencinin katıldığı kitlesel bir törenle Cebeci Asri Mezarlığı'na defnedildi. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan da idamlarından önce yoldaşları Taylan Özgür’ün yanına gömülmeyi vasiyet etseler de devlet bunu kabul etmedi.

Bugün Beyazıt Meydanı’nda (o tarihte Hürriyet Meydanı) vurulduğu yerde yapılan anmada konuşan ablası Hale Özgür Kıyıcı, “Nasıl Victor Jara’nın katilleri bulunduysa kardeşimin katilinin de bulunacağına inanıyorum” dedi. Taylan Özgür’ün Türkiye’de 20 bine ulaşan faili meçhul cinayetlerden birisi olduğunu belirten Kıyıcı, faili meçhul cinayete giden herkesin kendisi için kardeşi kadar değerli olduğunu söyledi.

Anmaya, Taylan’ın katledilmesinden sonra ismi “Taylan” konulan en yaşlı ve en genç Taylan’lar da katılmıştı. Evet, katillerin adını bugün kimse bilmiyor, anmıyor ama, yoldaşlarımızın isimleri Taylanlar, Sinanlar, Deniz, Hüseyin ve Yusuflar günden güne her kuşakta yaşatılıyor, ölümsüzleşiyor.