< "Mutlu Bir Gelecek İçin Harekete Geçmeliyiz"

 

İklim grevi, 16 yaşındaki İsveçli öğrenci Greta Thunberg’in geçtiğimiz sene İsveç parlamentosu önünde başlattığı ve her Cuma devam ettirdiği iklim için okul bırakma eylemleri ile gündeme gelmişti.

Eylemlerin Türkiye dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanına hızla yayılmasının ardından 15 Mart ve 24 Mayıs’ta gerçekleşen küresel iklim grevlerine 1,5 milyonun üzerinde öğrenci katılmıştı.

“Fridays For Future / Gelecek için Cumalar” dayanışma ağının çağrısıyla, Dünya çapında 160’a yakın ülkede 4685 iklim grevinde milyonlarca kişi fosil yakıt kullanımının durdurulması ve yenilenebilir enerjiye geçme çağrısıyla bir araya geldi. Türkiye’de de sekizden fazla şehirde iklim grevine destek verildi.

İstanbul’da 14.00’da Kadıköy İskele’de bir araya gelenler, geleceğimizi kurtarmak için Paris Anlaşması’nın imzalanması ve uygulanması çağrısında bulundu. Yaklaşık bine yakın kişinin katıldığı eylemde, basın açıklamasını yapan genç eylemci Atlas Sarrafoğlu büyüklerin çocuklara kulak vermesi ve gezegenimizi kurtarma çağrısında bulundu. Atlas, “Kimyasal kirliliği durdurmak konusunda bana yardım etmelisiniz. İklim krizini durdurmam konusunda bana yardım etmelisiniz. Bize yardım etmek için önce bizi desteklemelisiniz. Sonra bizimle aynı şeyi söylemelisiniz. Bilimin arkasında birleşelim” dedi.

Kadıköy İskele’den Yoğurtçu Parkı’na doğru gerçekleşen yürüyüşte “Güneş, rüzgar bize yeter”, “Ne istiyoruz? İklim adaleti, ne zaman istiyoruz? Şimdi” sloganları atıldı. Yoğurtçu parkında gerçekleşen etkinlikte ise etkinliği organize eden Sıfır Gelecek’i temsilen konuşma yapan Elif Ünal, “Hedefimiz; sıcaklık artışını, insan kaynaklı bir iklim felaketini önlemek için sanayi devrimi öncesi zamana göre maksimum 1,5 derece ile sınırlandırılması. Bu da 2030 yılına kadar net sıfır seragazı emisyonuna geçmemiz gerektiği anlamına geliyor. Gelecekteki bütün kararların ve politikaların bu gerçekler üzerinden planlanmasını talep ediyoruz” dedi.

Yine Sıfır Gelecek’ten İren Bıçakçı ise Sıfır Gelecek kampanyasının Temmuz ayı itibariyle 5 aylık bir çalışmanın ürünü olduğu söyledi. Bu kampanya süresince herkesin katılımına açık olarak gerçekleşen söyleşiler, buluşmalar, performanslar, belgesel gösterimleri ve sokak eylemleri ile iklim krizine karşı olan farkındalığı artırmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Sahnede konuşmalarını gerçekleştiren genç iklim aktivistleri ise fosil yakıt kullanımının durdurulması ve yenilenebilir enerjiye geçiş çağrısında bulundu. 12 yaşındaki Ece Doğa Bayraktar dünyada yangınlar, seller, yağmurlar, kuraklık ve kasırgaların yaşandığını ve hayvan türlerinin yok olduğunu, ama bizim hala normal yaşantılarımıza devam ettiğimizi söyledi. “Bu yüzden buradayız. Olan bitenleri farkına varmalıyız. İklim krizinin korkunç etkilerini durdurmak için bugün harekete geçmeliyiz. Paris Anlaşması’nı imzalamalıyız ve uygulamalıyız. Tek kullanımlık plastikleri bırakmalıyız. Bugün çalışmaya başlarsak geleceğimiz kurtarabiliriz. Hemen harekete geçmeliyiz. 2050 yılında 19 şehir su altında kalacak. Bunlardan biri İzmir ve şu an bulunduğumuz İstanbul. Şehirlerin batmaması, türlerin tükenmemesi, felaketlerin yaşanmaması ve mutlu bir gelecek için harekete geçmeliyiz” dedi.

Bir sonraki iklim grevinin ise dünya çapında neredeyse bütün tüketim markalarının indirime girdiği ve insanları çılgınca tüketime teşvik eden “Black Friday’e” karşı 29 Kasım’da gerçekleşeceği açıklandı.