Sağlık emekçilerine şiddet bitmiyor. Bursa’da Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi'nde görevli dişhekimi Hamdi Gören, hastaneye dişini çektirmek için gelen biri tarafından dün bıçaklı saldırıya uğradı.

Dişinin çekilmesi için lokal anestezisi yapılan hastanın, bu işlemin bir defa daha uygulanmasını istemesi ve hekimin bunu reddetmesi üzerine M.D., yanında taşıdığı bıçakla Dişhekimi Hamdi Gören'i göğsünden yaraladı.

Türk Dişhekimleri Birliği bir çağrı yaparak, bugün tüm Odalarda basın açıklaması yaptı.

Van’da Diş Hekimleri Birliği ve Diş Hekimleri Odası’nın Dr.Hamdi Gören için yapmak istediği açıklamaya polis izin vermedi.

Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi bahçesinde yapılmak istenen basın açıklamasına, polisler valilik yasağını gerekçe göstererek izin vermedi. Hekimler duruma tepki göstererek, “Sağlıkta şiddete hayır” pankartı açtı ve okuyacakları basın açıklamasını basına yazılı olarak dağıttı.

Açıklamada hekimler, “Sağlık ile şiddet kelimelerinin hiç yan yana gelmemesi gerekirken, biz sağlık çalışanlarının hedef haline getirildiği ve hekimlik mesleğinin değersizleştirildiği bir ortamı yaşıyoruz. 2002 yılından itibaren ülkemizde uygulanan 'Sağlıkta Dönüşüm Programı' ile birlikte sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarında sayısal artışın yanı sıra çok sık ölüm olayları da yaşanır hale gelmiştir. Mevcut sistem sağlık hizmetini meta, hastaya ise müşteri olarak yaklaşmaktadır. Bu sistemde nitelik değil, nicelik esastır ve ne yazık ki bu durum hekim ile hastayı 'düşmanlar' gibi karşı karşıya getirmektedir” dediler.

Diyarbakır’da da Diş Hekimleri Odası (DHO), Diyarbakır Tabip Odası ve SES Diyarbakır Şubesi Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklama okuyan Diyarbakır Diş Hekimleri Odası Başkanı Yılmaz Sağır, 2002 yılından itibaren ülkede uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarında sayısal artışın yaşandığını, bunun yanı sıra çok sayıda ölüm olayının gerçekleştiğini hatırlattı. Mevcut sistemin hizmeti meta, hastayı müşteriye dönüştürdüğünü dile getirerek, bu durumun hekim ile hastayı “düşman” gibi karşı karşıya getirdiğini söyledi.

Sağlık Bakanı ve Adalet Bakanını gerekli tedbirleri almak üzere sorumluluğa davet eden Sağır, “Artan şiddet; sonuçları açısından da sağlık çalışanları için önemli mesleki bir risk olmanın da ötesinde toplumsal bir sorun olarak kendini göstermektedir. Bu nedenle sağlık ortamında yaşanan şiddetin yaygınlığı toplumsal cinnet gibi ürperten davranış olağanlığını biz sağlık çalışanlarına yaşatmaktadır. Dolayısıyla temelinde mevcut sağlık sistemi ve toplumda yaşanan diğer genel sorunların da iç içe olduğu bilinmektedir. Şiddeti önlemek için hayatın her alanında şiddet dilinden vazgeçmeli, şiddet kullananlara karşı etkili ve caydırıcı olmayan mevcut düzenlemeler yerine Sağlık Meslek Birliklerinin hazırladıkları yasa tasarısı bir an önce hayata geçirilmelidir” dedi.