< < Amed Gençliği "İrademizin Yok Sayılmasını Kabul Etmiyoruz"

Amed'de belediyeye kayyum atamalarına karşı protesto eylemi devam ediyor. Kayyum protestolarının 28'inci gününde alana yürüş yapılarak gelindi.

AMED - Kürt halkı hiç 28 gündür iradesine sahip çıkıyor. HDP Amed İl Örgütünün çağrısı ile Koşuyolu Parkı'ndan Büyükşehir Belediyesi önüne yürüneceği için parkta toplanan kitleyi emniyetin geniş güvenlik önlemi karşıladı.

Parkı abluka altına alan polis eylem için gelenleri çembere alarak yürüyüşe izin vermeyeceklerini direnilmesi halinde müdahale edeceklerini belirtti.

Polisin tutumunu değiştirmemesi üzerine HDP milletvekilleri eylem alanına kadar slogansız yürüyeceklerini duyurdu. Bunun üzerine yürüyüşe geçen kitle kaldırımdan inmeden Lise Caddesi'ne kadar slogansız yürüdü. Burada slogan ve alkışa başlayan kitle polisin engellemesi ile karşılaştı. Ziya Gökalp Lisesi önüne slogansız gelen kitle buradan itibaren alkışlar ve zılgıtlarla alana giriş yaptı.

Alanda oturma eylemine geçildi. 28 gündür olduğu gibi eylem sloganlarla, şarkılarla devam etti.

Polisin engelleme çabalarına ve sık sık ses aracından yaptığı tacizlere kitle sloganları yükselterek karşılık verdi. 'Yasadışı slogan atılıyor' iddası ile polis ve milletvekilleri arasında uzun süren tartışmalar yaşandı.

Kitlenin içine girerek görüntü alan polise Saliha Aydeniz kamerasını eliyle kapatıp kitlenin dışına çıkararak tepki gösterdi.

Saat 13.00'da başlayan basın açıklamasında ilk sözü HDP Amed İl Eşbaşkanı sözü alarak kitleyi selamladı.

Sonrasında sözü Kürdistan İttifakı adına Abdülhey Okuluş aldı. Kürtçe yaptığı konuşmasında direnişi selamlayan Okuluş "Tarihte ne Hitler ne Mussolini ne de Franko diktatörlüğünü sürdürebilmiştir. Direniş gösteren Amed, Van ve Mardin halkı kazanacak" diyerek dayanışma duygularını paylaştı. 

HDP Gençlik Meclisi adına konuşan Emin Salman " Biz HDP gençlik meclisi olarak hepinizin direnişini selamliyoruz. Direnişin 28. gününde yine buradayız. Seçim sürecinde hazırlıkları yapılan kayyumlar siyasi soykırımdır. AKP hükümetine göre ya AKP'li olacaksınız ya da hiç olmayacaksınız. Biz gençlik meclisleri olarak diyoruz ki, bizi tek tipleştiremezsiniz. Ortadoğu farklı halkların, kültürlerin, değerlerin olduğu bir coğrafyadır. Bu çeşitliliği yok etmeye çalışmak ancak soykırımla açıklanabilir. Biz gençlerin önünde yaşayacağı uzun yıllar var ve biz irademizin yok sayılmasını kabul etmiyoruz. Bizim için yaşam ya anlamlı olmalı ya hiç olmamalı. Buradan AKP-MHP ittifakına sesleniyoruz girdiğiniz yanlıştan dönün. Çünkü kazanan mutlaka biz Türkiyeli ve Kürdistanlı gençler olacağız" diyerek sözlerini bitirdi.

Gençlikten sonra konuşma yapan HDP Antep Milletvekili Mahmut Doğru direnişi selamlayarak halktan teslim aldıkları iradeyi asla bırakmayacaklarını, Şeyh Saitlerden aldıkları mirasla direnişi büyüteceklerini dile getirdi. Eylem 28. gününde 10 dakikalik oturma eylemini  ardından sona erdi.

Mücadele Birliği /Amed